Tko je u subotu s papom u HNK?

1. 06. 2011.

Papa Benedict XVIMeđu 16 osoba iz javnog života koje će u subotu susresti papu u Hrvatskom narodnom kazalištu i pozdraviti se s njim iz vjerskog života osim naravno pristutnih članova rimokatiličke crkve su: Jovan Pavlović, mitropolit Zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Srpske pravoslavne crkve, Lucijano Moše Prelević glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i muftija ševko Omerbašić predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Prema riječima glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, Zvonimir Ancića listu pozvanih za susret i rukovanje s Papom sastavila je HBK a a ne domaćin skupa u HNK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Zanimljivo je da glavni rabin Bet Izraela dr. Kotel Da-don ne dolazi u subotu u HNK dok rabin Lucijano Moše Prelević pak dolazi. Rabin Da-don kaže da je dobio poziv za susret u HNK ali se ne može odazvati jer bi to bilo kršenje duha šabata. Prema njegovim riječima rabin Prelević krši šabat a to je činio i u drugim prilikama, konkretno kada odazvao susretu s bivšim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, odnosno svečanoj večeri koju je pripredio predsjednik Stjepan Mesić, a to je bilo subotom.
Rabin Prelević izjavljuje da se posavjetovao sa svojim nadređenim vjerskim vlastima u Jeruzalemu i s te strane nema zapreka. Naprotiv prema uputama i odgovoru njegovo prisustvo je od velike važnosti za odnose Židova i katolika općenito. S druge pak strane odlazak u HNK u tu subotu nije kršenje šabata jer i onako živi stotinjak metara od zgrade HNK. Na primjer da živi u Novome Zagrebu i da treba prijeći rijeku Savu to bi bilo kršenje subote jer mu vjerski propisi to ne dopuštaju.

Prema javljanju Hrvatskog radija trojka iz opozicijskih stranki Zoran Milanović, Vesna Pusić i Radimir Čačić također neće u subotu biti s papom u HNK. Čačić je u Francuskoj na teniskom turniru „Roland Garros“, Vesna Pusić na službenom putu u Italiji i Sloveniji. S Kaptola stižu vijesti da je Milanović odbio poziv dok on tvrdi da uopće nije niti pozvan. Među ne pozvanima je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Iz Mesićeva uredu kažu da je bivši predsjednik pozvan jedino na nedjeljnu misu na Hipodromu no ne znaju da li će se odazvati pozivu.

Mladen Juričević