Abeceda solidarnosti

Vijesti 8. 09. 2015.

Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.“  Mt 25, 35

U ožujku 2011. godine, u sklopu “Arapskog proljeća”, započeli su protuvladini prosvjedi koji su ubrzo eskalirali u nasilni obračun. Građanski rat u Siriji predstavlja najgoru humanitarnu katastrofu našeg vremena. Broj nedužnih civila pogođenih ovom katastrofom raste iz dana u dan.

Danas, nakon više od četiri godine poginulo je najmanje 220.000 ljudi, od kojih su polovina civili. Osnovne životne potrebe, kao što su hrana ili medicinska skrb, u najmanju ruku su rijetke. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je 7,6 milijuna ljudi interno raseljeno, što ima veliki utjecaj na sve susjedne zemlje, ali i šire. Tisuće Sirijaca svakodnevno bježi iz svoje zemlje, i tu odluku donose svjedočivši svakodnevnim bombardiranjima i ubojstvima. Više od 4 milijuna Sirijaca je ili registrirano ili čeka na registraciju od strane Visokog povjerenstva za izbjeglice UN-a.

Zbog te velike izbjegličke krize koja kuca i na naša vrata, Adventistička agencija za pomoć i razvoj — ADRA Hrvatska, u partnerstvu s Udrugom B.a.B.e., Centrom za mirovne studije te Volonterskim centrom Vukovarsko-srijemske županije pokreće akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice pod nazivom “Abeceda solidarnosti”. Cilj akcije jest prikupiti što veći broj potrepština koje su, prema informacijama organizacija već uključenih u pomaganje najpotrebnije izbjeglicama. Njihov broj je iz dana u dan sve veći, a dok traže vlastiti put do razvijenih zemalja Europske unije, uskoro će se morati suočiti i s nepogodnim vremenskim prilikama budući da je najavljeno zahladnjenje uz padaline. Stoga molimo građanke i građane da, ukoliko su u mogućnosti, donesu sljedeće: obuću za odrasle i djecu, odjeću za odrasle i djecu, kabanice i kišobrane, higijenske potrepštine (pelene, ulošci, paste za zube, sapuni i slično), vreće za spavanje, male šatore, vodu u bocama, konzerviranu hrana odmah spremnu za konzumaciju (grah, tunjevina, sardine i slično). Pomoć se u Zagrebu prikuplja u Rakovčevoj ulici 26 i Selskoj 112a (od 9 do 17 sati) te na Prilazu Gjure Deželića 77 (od 17 do 20 sati). Na području Županje potrepštine se mogu dostaviti na adresi Aleja Matice hrvatske 4 (od 9 do 17 sati). Također, svoje eventualne novčane uplate za financiranje pomoći izbjeglicama možete izvršiti na račun ADRA Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, IBAN: HR5923600001101582233; za uplate iz inozemstva: SWIFT ZABAHR2X s naznakom Abeceda solidarnosti — pomoć za izbjeglice.

Uz navedenu akciju, ADRA Hrvatska i Udruga “Roda — Roditelji u akciji” pokrenuli su još jednu akciju također namijenjenu sirijskim izbjeglicama. “Mame za mame” naziv je akcije kojom se želi prikupiti što veći broj dječjih nosiljki kako bi se roditeljima olakšalo ionako teško putovanje. Stoga organizatori pozivaju na doniranje nosiljki koje vam više nisu potrebne kako bi ih se poslalo onima kojima su životno važne. Sve rabljene dječje nosiljke isporučit će se u Makedoniju ili Grčku, jer su to države iz kojih izbjeglice u bijegu od rata započinju svoje europsko putovanje u potrazi za boljim sutra. Dobrodošle su bilo kakve vrste nosiljki: marame, slingovi, mei-tai, strukturirane nosiljke ili klokanice. Roditelje koji žele donirati nosiljke pozivaju se da ih donesu u udrugu Roda (Čanićeva 14, Zagreb) od 8.30 do 16.30 ili u trgovinu udruge Roda, “Rodin let” (Ilica 133, Zagreb) od 9 do 19 sati svakog radnog dana, ili da ih o svom trošku pošalju na navedene adrese. Akcija traje do kraja rujna.

Ono što kršćanina pokreće na pomaganje ljudima u potrebi jesu vjera, ljubav i nada. To su tri vrline koje nam daju nadahnuće i koje nas potiču da se priključimo nekoj od ovih akcija te svojim dobrim djelom zaista uljepšamo dan, olakšamo tegobe onih koji su u velikoj potrebi — izbjeglica iz Sirije.

Leave a Comment