Vijesti

Adventistička kampanja za javno zdravlje u Gvatemali

30. svibnja 2012., San Marcos, Gvatemala:

Adventisti sedmog dana u zapadnoj Gvatemali nedavno su pokrenuli prvu udruženu inicijativu Adventističke crkve za javno zdravlje, u suradnji s mjesnim vlastima i općinskim vođama, u kojoj će promicati adventistički način življenja među sedam majanskih zajednica u regiji.

Ideja je došla nakon što su mjesni vođe rekli Obisu Herediji, adventističkom pastoru okruga Rio Blaco, kako su zadivljeni niskom razinom nasilja i alkoholizma u gradu Pueblo Viejo. Među 1.200 stanovnika ovoga grada, 90% su adventisti.

Obis Heredia, adventistički pastor okruga Rio Blanco, govori dužnosnicima vlade i općinskim vođama o nadolazećoj crkvenoj kampanji za javno zdravlje. Ovaj program, koji počinje u srpnju, utjecat će na stanovnike sedam majanskih gradova u zapadnoj Gvatemali. [fotografija: Gvatemalska unija]

Heredia, inače i magistar javnog zdravstva, na sastanku s mjesnim vođama prošlog mjeseca u San Marcosu govorio je o važnosti poticanja razvoja zdravih mjesnih zajednica.

“Zdravlje je zadaća svakoga od nas”, je rekao Heredia. “Kako bismo stvorili zdrav životni stil, potrebno je da budemo osnaženi zajedničkim i osobnim predanjem tom cilju”, rekao je, dodajući kako je 50% kroničnih degenerativnih bolesti “izravno povezano” s izborom životnog stila.

Mjesne zajednice će prije prihvatiti zdravi način življenja ako se i njihovi politički vođe, njihove crkve, škole i druge organizacije na taj način predaju poboljšavanju društva, smatra Heredia.

“Sve je moguće ako želimo poboljšati kvalitetu života”, rekao je Heredia. “Možemo provoditi programe koji će promicati uravnoteženu prehranu s konzumacijom prirodne hrane, a koja, uz ostale dobre zdravstvene navike, uz redovnu tjelovježbu i životni stil slobodan od ovisnosti, može pomoći u borbi protiv loših utjecaja koji štete zajednici.”

Eugenio Lopez, gradonačelnik Rio Blanca, bio je prisutan na pokretanju ove inicijative, zajedno s članovima svog gradskog vijeća, vođama za općinski razvoj, okružnim vođama škola i učiteljima iz okolnih gradova koji su na ovom sastanku slušali strateške planove Adventističke crkve za promicanje zdravog načina življenja za oko 7.000 stanovnika tog područja.

“Kao politički vođa, posvećen sam podizanju važnosti zdravih navika u svom okrugu”, rekao je Lopez, dodajući kako je zahvalan Adventističkoj crkvi što je nadahnula njega i njegovu obitelj da poboljšaju svoj vlastiti životni stil.

Vođa za općinski razvoj grada Pueblo Vieja, Antoliano Israel Maldonado, podijelio je prednosti koje pružaju mjesta ispunjena zdravim stanovnicima i izazvao mjesne službenike da se bore za promicanje zdravog načina življenja u svojim vlastitim gradovima.

“Za nas je nužno da promičemo dobre zdravstvene navike kako bismo umanjili broj smrti uzrokovanih životom ispunjenim lošim navikama kao što je pijenje alkohola, pušenje i konzumacija nezdrave hrane”, rekao Maldonado. “Previše sela u našoj okolini su pogođena time.”

Okružni vođe školâ iskoristili su priliku da se svečano predaju promicanju zdravih navika za djecu u svojim razredima. Mjesna vlada i općinski vođe potpisali su izjavu u kojoj su se zavjetovali da će promicati zdrav način života.

Mjesni predstavnik Američke agencije za međunarodni razvoj USAID je također bio prisutan na sastanku. Ova agencija Američke vlade, koja pruža humanitarnu pomoć u Gvatemali i diljem svijeta, pohvalila je napore Adventističke crkve i ponudila novčana sredstva kako bi se ovoj inicijativi pridodali nutricionistički programi.

Heredia je rekao da njegov tim trenutno obrađuje anketu koja će pomoći Adventističkoj crkvi da preko zdravstvenih seminara i radionica koji će se održati posluži stanovnicima gradova Las Manzanas, Durazno, Loma, Maclen, Pancho de Leon, Protrillos i Rio Hondo, što započinje u srpnju ove godine.

David Beber, vođa Odjela za zdravstvenu službu Adventističke crkve u Gvatemali, rekao je kako će inicijative poput ovih pomoći siromašnim mjesnim zajednicama.

“Sretni smo što se ova inicijativa rodila kao plod nedavne strateške inicijative jedne mjesne crkve koja je za cilj imala zapaliti žar zdravstvenih djelatnika i vođa diljem Gvatemale”, rekao je Beber.

Dodao je i kako je u planu da se crkveni službenici sastanu i s mjesnim vođama Panameričke zdravstvene organizacije da bi vidjeli kako s njima mogu surađivati na sličnim projektima za druge siromašne zajednice diljem Gvatemale.

Yuri Samayoa/Gustavo Menendez/IAD/ANN


Komentiraj