Adventpress bilten

29. 07. 2022.

Završna svečanost na Adventističkom teološkom visokom učilištu

Završna svečanost na Adventističkom teološkom visokom učilištu

Zahvalni smo Bogu da je završnoj svečanosti Adventističkog teološkog visokog učilišta, održanoj 19. lipnja 2022. godine u Maruševcu, prisustvovalo troje studenata koji su uspješno završili preddiplomski studij teologije. Dok su redovni studij teologije u Maruševcu završili Euxhenia Bregasi (Albanija) i Aleksandar Kolarski (Srbija), Darko Kovačević (Hrvatska) je isti program završio izvanredno. Euxhenia i Aleksandar započinju svoj pripravnički pastorski posao u svojim matičnim zemljama od rujna 2022., a Darko nastavlja sa svojim pastorskim radom u Hrvatskoj konferenciji, Zagorski okrug.

U istoj akademskoj godini je završilo i jedanaest studenata diplomskog MTS programa (Master of Theological Studies), izvođenog u Maruševcu kroz partnerstvo Adventističkog teološkog visokog učilišta iz Maruševca i sestrinske ustanove Theologische Hochschule iz Friedensaua u Njemačkoj. Od tog broja pet studenata su pastori i djelatnici iz Jadranske unije konferencija, a preostalih šest iz susjedne Jugoistočne europske unije.

Na prvom prijamnom razgovoru, održanom 19. lipnja, primljena su tri nova kandidata na redovni studij teologije u Maruševcu za akademsku 2022./2023. godinu. Pozivamo sve koji se zanimaju da iskoriste priliku drugog takvog razgovora koji će se održati 4. rujna u 14 sati u Maruševcu, i upišu se na uzbudljiv studij teologije. Također pozivamo da se prijave i oni koji uz svoju postojeću karijeru žele produbiti i obogatiti svoje teološke spoznaje upisom na izvanredni online studij religije. Svi koji se zanimaju mogu se javiti na prodekan@atvu.org ili na 099 45 47 461.

Radenko Džuver


Centar za podršku i savjetovanje u Puli

Centar za podršku i savjetovanje u Puli

U četvrtak, 5. svibnja 2022. godine u devetnaest sati, u Zagrebačkoj ulici 10 u Puli svečano je otvoren Centar za podršku i savjetovanje “Ruka podrške — Helping hand”. Centar je otvoren uz prigodne riječi voditelja projekta Miše Havrana i suradnika, uz nazočnost lijepog broja prisutnih građana. Voditelj projekta je naglasio veliku važnost i prednost da grad Pula dobiva takav centar u kojem će građani moći pronaći podršku i dobiti savjet kako prevladati životne izazove. Uzimajući u obzir utjecaj pandemije, potresa, a sada i rata u Ukrajini na kvalitetu života te na zdravlje svih nas, ovaj centar će biti od iznimnog značaja za našu zajednicu. Pored pojedinačnih razgovora sa stručnim osobama, planira se i besplatno posuđivanje knjiga, organiziranje raznih tečajeva i radionica, povremene akcije provjere zdravstvenog stanja te sličnih sadržaja koji mogu pomoći građanima u poboljšanju kvalitete
življenja.

“Ruka podrške” je jedinstveni centar za podršku i savjetovanje, koji će pružati besplatnu pomoć svim dobnim skupinama kojima je potrebna pomoć na području zdravlja, međuljudskih odnosa, odgoja djece i duhovnosti. Projekt provodi stručni tim koji čini: Paul Zlatko Pavlović, dr. med., MD; dr. Lidija Godina, phd., MA; Roberta Katačić, dr. med., MPH i mr. th. Mišo Havran, MTS. Riječ je o ljudima s dugogodišnjim iskustvom u pružanju pomoći potrebitima, i svi će oni rado u ugodnoj i diskretnoj atmosferi saslušati te ponuditi korisne savjete. Projekt djeluje pod pokroviteljstvom Zdravstvenog odjela Kršćanske adventističke crkve — Transeuropske divizije, Jadranske unije konferencija i Hrvatske konferencije, u suradnji sa stručnim ljudima na spomenutim područjima.

Centar će biti otvoren od ponedjeljka do četvrtka, od 10 do 13 sati i od 16 do 18 sati. Pored toga, svi građani koji se zanimaju za takvu vrstu podrške moći će se javiti i na telefon: +385 97 654 7647 ili na e-mail adresu:  rukapodrskepula@gmail.com .

Mišo Havran


Godina blagoslova za crkvu u Puli

Godina blagoslova za crkvu u Puli

Godina 2021. je po mnogočemu bila drukčija od ostalih. Svijet je bio pogođen pandemijom koronavirusa, čime je bio narušen do tada uobičajen način življenja. Razna ograničenja i epidemiološke mjere uzele su svoj danak. Bilo je i razdoblja kad su crkve bile zatvorene, a samim tim i naša crkva u Puli. No unatoč tome, crkva u Puli će godinu 2021. sigurno pamtiti po čitavom nizu lijepih uspomena. Uz Božju pomoć, poticaj i veliku volju pastora Miše Havrana, te suradnju nekolicine braće i sestara, crkva je pokrenula velike građevinske zahvate. Krenuli smo u poseban zahvat obnove fasade, uređenja dvorišta te izgradnju i uređenje novih toaletnih prostorija, prijamnog prostora i ureda za pastora. Sve je to bio veliki izazov u godini koronakrize, ali Bog je crkvu obilato blagoslovio, i uz pomoć Hrvatske
konferencije i donacije braće i sestara iz zemlje i inozemstva uspjeli smo ostvariti skoro sve što smo zamislili. Ovom prilikom želimo zahvaliti svim crkvama i pojedincima u našoj crkvi i u drugim crkvama na novčanoj potpori, a posebno se zahvaljujemo crkvi u Torontu, koja je nesebično prikupila lijepu svotu novca i donirala je pulskoj crkvi. Nikada dosad nije crkvena zgrada bila tako lijepo uređena. Kruna svega toga bila su i krštenja, jer je te godine
pet osoba predalo svoj život Bogu. Krštenja su se obavila što u moru, što u bazenu, a to je pored svih postignutih radova donijelo veliku radost crkvenoj zajednici. Unatoč koronakrizi i ograničenjima, uspjeli smo upriličiti i razne programe, između ostalog i ljetna poslijepodnevna bogoslužja s bogatim sadržajem u lijepo uređenom crkvenom dvorištu.

Također, priređen je i izveden kvalitetan koncert duhovne glazbe i čitav niz drugih aktivnosti u našem dvorištu.

Prošle smo godine obilježili i značajnu obljetnicu — sedamdeset godina postojanja mjesne adventističke crkve u našem gradu. Bilo je toposebno svečano bogoslužje s bogatim programom i velikim brojem prisutnih. Nekoliko prigodnih riječi uputili su predsjednik Jadranske unije konferencija Drago Mojzeš i predsjednik Hrvatske konferencije Bobo Marčeta. Duhovnu misao iznio je pastor pulske crkve Mišo Havran i podsjetio nas u čemu se
očituje dugovječnost i opstanak u vjeri. Pastor je naglasio da postojanost ovisi o čvrstim temeljima vjere u Gospodina, a to se gradi potpunim povjerenjem u Božja obećanja. To je bilo vrijeme koje će se pamtiti. Budući da se crkvena zgrada nalazi na atraktivnom mjestu, i da je pod zaštitom kao kulturna baština, vjerujemo da je jako važno da ona bude svjetionik u našem lijepom gradu. Hvala svima za molitve kojima nas podupiru, da još mnogi odluče svoj život predati Bogu i to potvrditi biblijskim krštenjem.

Željko Kalčić


Leave a Comment