Vijesti

Amfilohije Radović nije došao u Dubrovnik na skupštinu pravoslavlja

RadovicMitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović jučer se nije pojavio na dvadesetoj međunarodnoj skupštini pravoslavlja koja se održava u Dubrovniku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Luke Bebića, čime je izbjegnut skandal.

Podsjetimo, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana šimac Bonačić odaslala je jučer popodne priopćenje u kojem je stajalo kako Grad Dubrovnik neće dopustiti održavanje Skupštine pravoslavlja u prostorijama kojima upravlja Grad, odnosno njegove institucije, ukoliko se pojavi Amfilohije Radović. Kako je rekla, u vrijeme kada se dogovarala skupština nije bilo govora o tome da bi se mogao pojaviti Amfilohije kojega Dubrovčani pamte po zlu iz 1991. godine kada je ohrabrivao Srbe i Crnogorce koji su držali u opsadi Dubrovnik.

Bebić zadovoljan tolerancijom

Mitropolita SPC-a iz Crne Gore čekali su sinoć gnjevni dubrovački branitelji koji su ispred Kneževa dvora u staroj gradskoj jezgri držali fotografije Amfilohija u društvu Arkana, Mladića i Karadžića. U staroj gradskoj jezgri moglo se vidjeti i veći broj pripadnika MUP-a.
U Dubrovniku skupština pravoslavlja trajat će do 17. veljače gdje će više od 80 sudionika iz 20 zemalja raspravljati o multikulturalnom projektu u suvremenoj Europi i problemima duhovnog identiteta naroda.
“O različitostima treba otvoreno razgovarati u demokratskom ozračju te umjesto nepomirljivih razlika valja tražiti pomirljive sličnosti”, rekao je predsjednik Sabora Bebić na sinoćnjem otvaranju, a koji je bio zadovoljan što je početak skupštine počeo vrlo – tolerantno.

Index.hr


Komentiraj