Jutarnji stih

Biti kršćanin znači biti sličan Kristu

“Tko će uzići na Goru Jahvinu, tko će stajati na svetom mjestu njegovu? Onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno: duša mu se ne predaje ispraznosti, i ne kune se varavo.” (Psalam 24,3.4)

što znači biti kršćanin? To znači biti sličan Kristu, činiti Kristova djela. Neki ne uspijevaju postići ovo, neki ono. Neki su po naravi nestrpljivi. Sotona razumije njihove slabosti i uspijeva ih uvijek iznova pobijediti. Ali neka se nitko zbog toga ne obeshrabri. Kad god se pojave male smetnje i kušnje, zamolite Boga u tihoj molitvi da vam da snage i milosti da se možete s njima strpljivo nositi. U tišini se krije snaga; nemojte progovoriti ni riječi dok ne iznesete svoju molbu nebeskom Bogu. Budete li tako uvijek činili, uskoro ćete svladati svoju naglu narav, i već ovdje na Zemlji imat ćete ozračje Neba u kojemu možete prebivati.

Bog želi da Njegov narod opere svoje ruke i očisti svoje srce. Hoće li biti nesretni ako to učine? Hoće li ljubaznost i strpljivost, pristojnost i obzirnost donijeti nesreću njihovim obiteljima? Daleko od toga. Ljubaznost koju pokazuju prema svojoj obitelji odrazit će se i na njih same. Ovo je zadaća koju treba izvršiti u domu. Ako članovi obitelji nisu spremni živjeti u miru danas, nisu spremni ni za život u obitelji koja će se okupiti oko slavnog bijelog prijestolja. Grijeh uvijek donosi tamu i ropstvo, ali ispravno postupanje donijet će mir i svetu radost.

U dan nevolje, kad nas neprijatelj pritišće, mi ćemo hoditi među anđelima. Oni će biti poput vatrenog zida oko nas, a jednog ćemo dana zajedno s njima šetati Božjim gradom.

Nikad nije postojalo vrijeme kad je Božji narod imao veću potrebu tražiti Njegova obećanja nego što je to sada. Neka ruka vjere prođe kroz tamu i prihvati ruku beskonačne moći. Dok govorimo o nužnosti odvajanja od grijeha, prisjetimo se kako je Krist došao na naš svijet da spasi grešnike, da “može zauvijek spašavati one koji po njemu dolaze k Bogu”. Naša je prednost što možemo vjerovati da nas Njegova krv čisti od svake mrlje i prljavštine grijeha. Mi ne smijemo ograničavati moć Sveca Izraelova. On želi da dođemo k Njemu takvi kakvi jesmo, grešni i uprljani. Njegova je krv djelotvorna. Preklinjem vas da ne žalostite Svetog Duha nastavljajući griješiti. Dođete li u napast, nemojte biti obeshrabreni. Ovo obećanje odjekuje i do našeg vremena: “Ali ako tko i počini grijeh, imamo zagovornika kod Oca, Isusa Krista, pravednika.” (1. Ivanova 2,1) Osjećam kako bi se za ovo obećanje s usana smrtnika neprekidno trebala čuti pjesma zahvalnica. Sakupimo ove dragocjene dragulje od obećanja, i kad nas Sotona optužuje za našu veliku grešnost, pokušavajući nas navesti da posumnjamo u Božju spasonosnu silu, ponovimo Kristove riječi: “A tko dođe k meni, sigurno ga neću izbaciti van.” (Ivan 6,37) (Historical Sketches, str. 157,158)


Komentiraj