Bivši studenti Sveučilišta Loma Linda pružaju medicinsku skrb na području zahvaćenom ebolom

Vijesti 23. 08. 2014.

Medicinski stručnjaci sa Sveučilišta Loma Linda pružaju zdravstvenu skrb bolesnicima  na području izbijanja smrtonosne ebole u Zapadnoj Africi. Na fotografiji slijeva nalazi se dr. Gillian Seton (u sredini), a sa strane je dr. Roger Hadley (lijevo), dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Loma Linda, te dr. Carlos Garberoglio, profesor i predsjednik Kirurškog odsjeka Medicinskog fakulteta Sveučilišta Loma Linda. Na desnoj fotografiji dr. Jamesu Appelu i njegovoj supruzi Sari, pridružio se dr. Richard Hart (gore), predsjednik Međunarodne zdravstvene korporacije i klinike Sveučilišta Loma Linda.

Bolnica ‘Cooper Adventist Hospital’ u Liberiji ostaje otvorena za vrijeme epidemije

Diplomirani studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Loma Linda pomažu pri zdravstvenom zbrinjavanju bolesnika usred izbijanja smrtonosne ebole u Zapadnoj Africi.

Dr. Gillian Seton, koja je 2008. diplomirala na Sveučilištu Loma Linda, od veljače služi u bolnici ‘Cooper Adventist Hospital’ u Liberiji kao sudionik sveučilišnog programa za misionare. Program pod nazivom Deffered Mission Appointment program razvila je Generalna konferencija Kršćanske adventističke crkve kako bi omogućila novčanu potporu studentima medicine i stomatologije koji žele služiti u prekomorskim misijama.

Drugi liječnik, dr. James Appel koji je diplomirao 2000. godine na Sveučilištu Loma Linda, trebao bi tijekom ovog tjedna stići u Liberiju kako bi u bolnici pomogao pri zdravstvenom zbrinjavanju skupa s dr. Gillian Seton. Appel je zadnje desetljeće proveo kao liječnik obiteljske medicine u afričkoj državi Čadu.

Generalna konferencija, u suradnji s Međunarodnom adventističkom zdravstvenom korporacijom, čije je sjedište u Loma Lindi, odlučila je liberijsku bolnicu Cooper Adventist Hospital ostaviti otvorenom unatoč izbijanju virusa ebole. Bolnica sa 45 kreveta, te pridružena Bolnica za očne bolesti, smještene su u središtu Monrovije, glavnog grada u kojem živi gotovo trećina od ukupno 4 milijuna stanovnika cijele države. Republiku Liberiju utemeljili su oslobođeni američki i karipski robovi, te su 1847. proglasili njezinu neovisnost.

Mnoge javne bolnice u Zapadnoj Africi i obližnjim područjima zatvorene su ili odbijaju primati nove bolesnike, no osoblje i stručnjaci u bolnici Cooper donose odluku da bolnica ostaje otvorena za liječenje svih ostalih bolesti, osim ebole. Prije ulaska na područje bolnice bolesnici bivaju pregledani, kako bi bolnica što duže ostala netaknuta virusom ebole, te tako mogla biti izvorom pomoći i sigurnosti svojim pacijentima i osoblju.

Gillian Seton, koja radi kao opća kirurginja, kaže kako vjeruje da potreba za medicinskim postupcima prevladava nad opasnostima kojima je izložena svojim ostankom u bolnici.

„Najopasnije mjesto na kojemu se trenutno možete nalaziti je upravo bolnica, no što učiniti kada imate hitni ginekološko-porodnički slučaj? Ili upalu slijepog crijeva? Ili jaku malariju sa smrtonosnom anemijom?“, upitala je.

Rekla je kako bolnicu nisu zatvorili stoga što su vidjeli koliko su očajni ljudi koji su došli po pomoć nakon što su ih odbili primiti u četiri ili pet bolnica zbog prinudnog zatvaranja.

Dr. Richard H. Hart, predsjednik Međunarodne adventističke zdravstvene korporacije i predsjednik klinike Sveučilišta Loma Linda, rekao je kako agencija nastavlja podupirati djelovanje bolnice Cooper pokrivanjem troškova i opskrbljivanjem. Rekao je kako je moguće slanje stručnog osoblja u Liberiju, a na posao u bolnicu dolazi samo osoblje uz dragovoljni pristanak.

„Ponosan sam na osoblje bolnice Cooper, osobito na Gillian i Jamesa, koji su izabrali dužnost iznad sigurnosti, te odlučili nastaviti pružati medicinsku pomoć“, rekao je Hart. Isto tako je rekao kako je osnovana posebna zarazna jedinica u drugoj bolnici za skrb nad onima za koje se sumnja da su zaraženi ebolom, te na taj način predstavlja i pomoćno krizno rješenje za bolnicu Cooper.

Bolnica ‘Waterloo Adventist Hospital’ u Sierra Leoneu je još jedna međunarodna adventistička bolnica suočena s krizom oko ebole. I bolnica Cooper i bolnica Waterloo imaju potrebu za vanjskim sredstvima kako bi platile dodatne materijale, opremu i zdravstveno osoblje.

Ako želite znati više o humanitarnom djelovanju, posjetite mrežnu stranicu ahiglobal.org.

Leave a Comment