Jutarnji stih

Bog se otkrio preko prirode i Isusa

„Uistinu, njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta. Tako nemaju isprike.“ (Rimljanima 1,20)

Božja stvorena djela zorna su povijest službe. Sunce obavlja zadaću koja mu je određena služeći svoj živoj i neživoj prirodi. Ono čini da drveće raste i donosi svoje blagoslove u obliku plodova. Ono čini da vegetacija buja na blagoslov svima. I Mjesec ima svoju zadaću. On rasipa svjetlo po noći da nas usreći, a zvijezde su poredane po nebu da služe za uživanje svijetu. Nitko od nas ne može u potpunosti razumjeti ulogu ovih tihih promatrača, ali svi oni imaju svoju određenu zadaću.

I duboke vode imaju svoje mjesto u velikom Božjem planu. Planine i litice teme su za razmišljanje i sadrže pouke za onoga koji ih proučava. Sve u prirodi – od najskromnijeg cvijeta i trave koja pokriva zemlju pokrivačem od zelenila – objavljuje Božju dobrotu i ljubav prema nama. …

Njegove misli i djela tako su povezani da u prirodi možemo čitati o velikoj Božjoj ljubavi prema grešnom svijetu. Svemir je veliko remek-djelo beskrajne Mudrosti u bezbrojnoj raznolikosti Njegovih velikih djela, koja u svojoj neusporedivoj raznovrsnosti tvore jednu veliku cjelinu.

Pomnjivim istraživanjem ustanovljeno je da Božja bezbrojna djela providnosti u svijetu prirode stoje u međusobnoj vezi, i u traženju tih veza u lancu providnosti pozvani smo da se bolje upoznamo s velikim Središtem. Ta je istina zavređuje naše pomnjivo istraživanje. Isus Krist je veliko Jedinstvo; On ima osobine koje usklađuju sve raznolikosti. I On, Dar iznad svih darova, bio je dodijeljen našem svijetu da izrazi um i karakter Boga, da svako razumno biće koje to hoće može vidjeti Boga otkrivenog preko svojega Sina.

Sve to je Bog darovao ljudskom rodu. … Jeste li primijetili da je Božje djelo stvaranja, onako kako je pripremljeno Njegovom rukom, namijenjeno da bude na sreću ljudskom rodu?

One koji vjerno obavljaju svoju službu očekuje dragocjena nagrada. Oni će dobiti dom u stanovima koje je Krist otišao pripremiti onima koji Ga ljube i čekaju na Njegov dolazak. (Youth’s Instructor, 19. kolovoza 1897.)


Komentiraj