Božji način je najbolji

11. 05. 2015.

“’Ja korim i karam sve koje ljubim.’ Prema tome, budi revan i obrati se!” (Otkrivenje 3,19)

Uvijek ću se sjećati tog sudbonosnog dana. Jedan od mojih klijenata zatražio je da mu nabavim neku biblioteku knjiga koju nije objavila naša nakladnička kuća. Često sam ljudima činio takve usluge iako sam bio svjestan da smo primili nadahnut savjet da ne gubimo vrijeme na prodaju knjiga iz drugih izvora kad imamo određenu poruku koju trebamo prenijeti. Tog dana zastao sam u knjižari i kupio knjige koje je moj klijent želio. Planirao sam mu ih prodati uz veliku zaradu od oko stotinu posto. Kad sam došao k svojem kupcu, on i njegovi prijatelji nalazili su se u svojoj bogomolji. On me je pozvao da im se pridružim i ja sam to učinio.

Nekoliko minuta nakon što sam im se pridružio, međutim, neki članovi u toj skupini počeli su izgovarati neke poruke s proročkim prizvukom. Jedina osoba koju sam poznavao bila je čovjek kojem sam donio knjige i koji je sjedio pokraj mene. Ipak, među onima koji su govorili poruke bila je žena koju nikada dotad nisam vidio, a sumnjam i da je ona ikada vidjela mene. Ona me je pozvala po imenu i rekla mi je da odustanem od velike zarade u svojem misionarskom radu. Uzviknula je da ju je Bog potaknuo da me upozori. Ako zanemarim upozorenje, možda ću zaraditi novac, ali neću doživjeti da u njemu uživam. Bilo me je sram, ali sam se tješio mišlju da ostali vjernici ne znaju kome se ona obraća. Odmah nakon službe prišao sam ženi i pitao je zašto je rekla ono što smo čuli. Začudo, ona me samo ravnodušno pogledala i poricala da je izgovorila bilo što slično.

Nakon tog sastanka ponovno sam razmislio o svojem planu da zaradim stotinu posto u ovoj prodaji. Bog kaže: “I puti moji nisu vaši puti.” (Izaija 55,8) U tom trenutku bio sam osvjedočen da je Bog htio da Ga odmah poslušam. Moram prodati knjige po uobičajeno maloj stopi zarade.

Ovo čudno iskustvo naučilo me je vrlo potrebnu lekciju. Shvatio sam da trebam odbaciti svu pohlepu ili sebične interese u svojem poslu. Tada i tamo odlučio sam prodavati knjige s vrlo malom provizijom i obustaviti svaki daljnji rad sa sporednim izvorima dobitka. Božji način je najbolji i ja Mu zahvaljujem za opomenu.

Eromosele Akhanolu, Nigerija

Leave a Comment