Jutarnji stih

Božji vrtlar

“Ja sam posadio, Apolon je zalio, ali je Bog činio da raste.” (1. Korinćanima 3,6)

Iako je bio lijep ljetni dan, bila sam tužna i razočarana. Upravo sam bila primljena na studij dizajna, što mi je dugo bila želja, ali ne i fakultet na koji sam se upisala. Moj san je bio da studiram na koledžima dizajna u Oportu ili Lisabonu, koji su bili samo stotinjak kilometara udaljeni od moje kuće. Nisam željela otići daleko, ali sam, vjerujući da me Bog vodi, ipak odlučila upisati studij tamo gdje sam bila primljena.

Nakon nekoliko tjedana studiranja upoznala sam se s novim prijateljima. Jedan od mojih kolega s godine, s kojim sam razgovarala o vjerskim temama, u siječnju je došao k meni i postavio mi više pitanja. Ovaj put smo razgovarali o suboti. On mi je već prije rekao da ima neka problematična pitanja o kršćanstvu na koja nema odgovor. “Ne znam jesam li agnostik ili ateist”, rekao je. Istaknuo je kako kršćani govore da slijede Bibliju, ali ne svetkuju subotu! Rekao je da je čitao o suboti ne samo u Bibliji,već i u jednoj knjizi kod kuće. Tvrdio je: “Ja ne poznajem nikoga tko se stvarno pokorava zapovijedi o suboti!” Na to sam ja odvratila: “Evo ja svetkujem subotu!” On je bio vrlo iznenađen!

Nakon nekog vremena opet smo razgovarali i on je ponovno spomenuo knjigu koju ima kod kuće. Tada sam saznala da je to Velika borba. Njegov otac je nabavio tu knjigu od kolportera i on je pročitao neka poglavlja uključujući i tekstove o sedmom danu suboti, kao pravom danu bogoslužja. Poslije je pročitao više knjiga Duha proroštva i počeo je odlaziti u Adventističku crkvu. Danas je adventist. Preko njega su neki njegovih rođaci saznali za adventnu vijest i pridružili se Crkvi.

Da nije bilo Velike borbe, moj kolega možda nikada ne bi postao svjestan subote i njezinih blagoslova. I protiv svoje želje, postala sam oruđe u Božjoj ruci zahvaljujući odlasku na fakultet koji nisam željela upisati. Bog je znao za iskrenog tragaoca daleko od moje kuće kojem je bilo potrebno ohrabrenje i potvrda ispravnosti vjerovanja.

Literarni evanđelist je posadio, ja sam poslužila kao Apolon, koji je zalio izdanak interesa, a Božji Sveti Duh je dao da uzraste. Zahvalna sam i oduševljena što Bog vodi naš život.

Maria Luis Gonçalves, Portugal


Komentiraj