Adventpress

Briga za zajednicu čak i kad je karantena

Crkve diljem Europe odgovaraju na izazove koje postavlja pandemija koronavirusa.

Adventističke crkve i ustanove diljem Transeuropske divizije (TED) rade na pružanju podrške vjernicima, studentima i zajednicama za vrijeme pandemije koronavirusa. Internetska podrška uključuje održavanja bogoslužja, subotnje škole i molitvenih sastanaka; posebno snimljene video uratke i prilike za praćenje ili molitvu. Osiguravaju se i dodatni izvori za obiteljska bogoslužja, obrazovanje u vlastitim domovima i na fakultetima. U gradovima i selima vjernici volontiraju kako bi pomogli nevoljnim ljudima u svojim četvrtima i gradovima, radeći u skladu s vladinim propisima.

Transeuropska divizija Kršćanske adventističke crkve osmislila je jednostavan vodič za suočavanje s karantenom i izolacijom i povezuje se s vjernicima putem tjednog podcasta, “Words of Hope” (Riječi nade).

Povezanost u dvostrukoj krizi

Još prije jakog potresa u Zagrebu u nedjelju, 22. ožujka 2020., adventistički dužnosnici u Hrvatskoj osnovali su krizni stožer koji koordinira rad crkve i svakovrsnu pomoć. Tako koordiniraju s mjesnim crkvama, što uključuje pružanje podrške vjernicima zatvorenima zbog bolesti ili karantene.

Mediji su preuzeli važnu ulogu s programom uživo ne samo za subotnja bogoslužja, već i pružajući praktičnu duhovnu i društvenu podršku svake večeri. Program “Ima nade” vodi pastor Dario Kovačević, uz podršku tima volontera. Emisije svake večeri emitira Studio Glas nade i njegov YouTube kanal na internetu. Program se nastavio i tijekom svakodnevnih naknadnih udara potresa koji i dalje utječu na život grada.

Crkvene škole pred izazovom pandemije

Budući da su crkvene škole i fakulteti uglavnom zatvoreni, obrazovanje je sada značajan izazov. Newbold College of Continuing Education produžio je proljetni odmor za tjedan dana. Škola odsad svoj teološki program u potpunosti predaje na internetskoj mreži, a tečajeve engleskog jezika otkazala je za ostatak semestra. Većina studenata se vratila kući. Međunarodni skupni i pojedinačni posjeti su otkazani.

ADRA-in vrtić u Albaniji se morao zatvoriti, zajedno sa svim školama i fakultetima na području naše divizije. Aktivnosti, razvijanje vještina i domaće zadaće osiguravaju se vrtićkoj djeci i roditeljima putem WhatsApp grupa, tako da djeca mogu nastaviti slijediti školski program. Učiteljica vrtića vratila se u Sjedinjene Američke Države prije zabrane putovanja, pa čelnici sada traže zamjensku učiteljicu.

Adventist Volunteer Services (Adventističke volonterske službe) podržavaju brojne škole diljem Transeuropske divizije, uključujući Vejlefjord Junior College u Danskoj. U internetsko vrijeme molitve i službe volonteri izražavaju nadu i radost čak i u vremenu kad je škola privremeno zatvorena. Osoblje jedva čeka da se obrazovne ustanove uskoro ponovno otvore, a studentima šalju redovite poruke ohrabrenja kako bi osjetili koliko im nedostaju.

Čak su i aktivnosti izviđača, mladih i crkvene službe temeljene na Bibliji prisiljene na internetsko komuniciranje. Nacionalna završnica natjecanja izviđača Britanske unije pretvorena je iz fizičkog u internetsko iskustvo, jer se planirano okupljanje oko tisuću izviđača moralo odgoditi.

Izvješća na društvenim mrežama bilježe da mnogi adventistički učitelji, koji su sada prisilno kod kuće, koriste raznovrsne vještine kako bi pomogli roditeljima i učenicima.

Internetska služba

Internetska služba se uvelike povećala. Od Estonije i Norveške pa sve do Cipra, mjesne crkve i crkvena uprava postavljaju mnoge programe, pokušavajući pomoći bogoslužju. Facebook i YouTube platforme služe za stalno povezivanje, dok adventisti dijele poruku nade. Konferencijske platforme poput Zooma uvelike mijenjaju interaktivne sastanke i bogoslužja.

Poljski crkveni medijski centar u Varšavi svakodnevno pojačava proizvodnju video sadržaja, od kojih čak neke dijele s vladinim službenicima u Ministarstvu zdravstva, kao i sa širim gledateljstvom diljem Poljske. Jedan od videa, na kojem je sudjelovao predsjednik sindikata Ryszard Jankowski, dodatno je objavljen na popularnoj poljskoj stranici vjerskih vijesti. Stranica je podijelila opsežne informacije o adventistima sedmog dana u Poljskoj i njihovom djelovanju tijekom pandemije.

Divizijski uredi su zatvoreni, no život se za zaposlenike nastavlja sve bržim tempom tijekom pandemije. Jutarnje bogoslužje okuplja osoblje iz njihovih domova na videokonferenciju, a zatim slijede razni odbori i savjetovanja. Svi sastanci odvijaju se preko kompjutorskih zaslona, s redovitim savjetovanjima i podrškama.

Briga za zajednicu

“Kad je riječ o dijeljenju dobrih zamisli, nema potrebe za ponovnim izumom kotača”, ističe Karen Holford, voditeljica Obiteljskih službi u Transeuropskoj diviziji. Ona poziva ljude da provjere uživo takvu podršku (kind resources), koja prikazuje mnoge iskoristive zamisli čak i u doba karantene.

U Mađarskoj pastor i bračni savjetnik Gabor Mihalec vodi Facebook podršku uživo svake večeri kako bi upozorio na opasnost da se nasilje u obitelji i razvodi povećaju u društvu tijekom izolacije i karantene. Sharon Platt-MacDonald, voditeljica Zdravstvenog odjela Britanske unije preispituje spoznaje i naglašava prednosti zdravstvenog programa za jačanje imuniteta.

Mnogi adventisti volontiraju u organiziranim skupinama i centrima za skrb u susjedstvu, kako bi osigurali da čak i u ovoj pandemiji adventisti doista mogu živjeti dobro.

Victor Hulbert, Transeuropska divizija

Podijeli