Vijesti iz lokalnih crkava

Crkva Zagreb Centar u posjetu najstarijoj zagrebačkoj adventističkoj crkvi

U subotu, 3. studenoga 2012. godine, Kršćanska adventistička Zagreb Centar iz Bauerove u Zagrebu, posjetila je svoju sestrinsku crkvu na Prilazu Gjure Deželića u Zagrebu. Od svojega osnutka 2010. godine, crkva Zagreb Centar njeguje prijateljske i bratske odnose sa starijom crkvom Zagreb 1, osnovanom daleke 1921. godine. Naime, velik broj ljudi koji su sudjelovali na projektu osnivanja ove najmlađe zagrebačke crkve, bili su vjernici najstarije zagrebačke crkve, tako da su ovakvi susreti uvijek željno očekivani. Prvi organizirani susret ove dvije crkve dogodio se 2010. Godine, u vrijeme kad je crkva Zagreb Centar bila u osnivanju i bez svojeg vlastitog prostora, koji je nabavljen nekoliko mjeseci kasnije. U to vrijeme njezin pastor bio je Neven Klačmer, današnji pastor crkve Zagreb 1.

Ove godine povod posjetu bio je posebno radostan. Adventistička crkva iz Bauerove ulice u svome vrlo lijepom prostoru nema mogućnosti obavljanja obreda biblijskog krštenja, tako da su vjernici i pastori ove crkve odlučili zamoliti crkvu Zagreb 1 da se u njezinom prostoru održi obred krštenja koji su priredili gosti, vjernici i pastori crkve Zagreb Centar. Te je subote u bogatom programu bogoslužja zavjet Bogu biblijskim krštenjem učinila je jedna osoba koja je s nama podijelila iskustvo kako ju je Bog doveo u svoju crkvu.

Program bogoslužja sastojao se od duhovnih poruka, molitava i obilja glazbenih priloga u kojima su uz domaćine, novoosnovani muški zbor i ženski sastav Adventističke crkve Zagreb 1, nastupili i zagrebačka gospel skupina Agape kao puni sastav, kvartet i duet.  Sam obred krštenja predvodio je pastor Darko Kovačević, jedan od starješina crkve Zagreb Centar i tajnik za komunikacije pri Jadranskoj uniji konferencija Kršćanske adventističke crkve, dok su duhovne poruke uputili Matija Kovačević i pastor Srećko Kuburić, tajnik uprave JUK-a.

Na kraju obreda krštenja pastor Darko Kovačević uputio je poziv kroz riječ i pjesmu svima onima koji još nisu učinili zavjet s Bogom biblijskim krštenjem, da donesu tu odluku, što su neki od prisutnih i učinili. Nakon toga čina je predsjednik uprave JUK-a, pastor Branko Bistrović, uputio molitvu za one koji su zaželjeli Božje vodstvo u svojem životu i u odlukama koje su donijeli. Bogoslužju je toga jutra bilo nazočno preko tri stotine osoba. Ovakvi i slični skupovi način su kako vjernici Adventističkih crkava jačaju svoje jedinstvo i sklapaju ili obnavljaju svoj zavjet s Bogom. U Zagrebu postoji pet adventističkih mjesnih crkava. U njima se okuplja petstotinjak krštenih vjernika uz njihovu djecu i mnogobrojne prijatelje.

Neven Klačmer


Komentiraj