izdvojeno-slider

I dalje odzvanja pjesma anđela

Koncert duhovne glazbe u Maruševcu 9. prosinca 2016. prenio je duhovnu i glazbenu poruku o Isusu rođenom radi uspostave novog svijeta mira i pravednosti.

 

Pri kraju svake godine i svakog prvog polugodišta u adventističkim odgojno-obrazovnim ustanovama u Maruševcu održava se koncert duhovne glazbe posvećen prvom dolasku Isusa Krista na naš svijet, ali i Njegovom drugom dolasku koji iščekujemo željno poput pastira u okolici Betlehema. A pjesma koja se razlijeva maruševečkim brežuljcima podsjeća nas na pjesmu anđela za Kristovog rođenja. Prigoda je da se u ozračju dobre volje okupe roditelji naših učenika, nastavnici iz naših ustanova i drugih škola u okolici te suradnici i poslovni partneri te da se pjesmom izrazi slavljenje Božje milosti, Njegovog nauma da spasi čovjeka i čovječanstvo od propasti. Tom se prigodom uzvisuje Božja ljubav i nježnost prema čovjeku i predočuje svijet u kojemu vlada mir među ljudima i mir ljudskih bića s Bogom, kako u biblijskom stilu piše velški pjesnik Henrik Vaugham (1621.—1695.):

 

MIR

Dušo moja, jedna zemlja ima
Nad zvijezdama visoko,
Gdje stoji stražar s krilima
U ratovima vješt već naoko.
Tamo iznad opasnosti, iznad galama
Slatki Mir osmijehom okrunjen zasjeda
I Rođeni u jaslama
Postrojbama divnim zapovijeda.
On je dobrostivi Prijatelj tvoj
I — trgni se, o dušo moja! —
On siđe u ljubavi čistoj
Da umre radi tebe za teškoga boja.
I ako ne možeš dobiti ništa do onaj svijet,
Znaj, ondje raste mironosan cvijet,
Neuvela ruža,
Tvoja tvrđa što ti utok pruža.
Ostavi stog svoja postignuća luda,
Jer ona te spasiti ne mogu.
To moguće je samo Onom istom sveposvuda:
Tvom Dušobrižniku, tvom Životu, tvom Bogu.

 

Drugi je razlog održavanja duhovnog koncerta razvoj radosnog, duhovnog ozračja, stvaranje prilike za prezentaciju glazbene kulture mladih i upućivanje na važnost njihove kreativnosti. Tako je i ove godine nastupio mješoviti Gospel-zbor El Roi, pod vodstvom Aleksandre-Saše Tikulin. Taj je zbor osnovan kao izvannastavna aktivnost u našoj Srednjoj školi, ali su mu se priključili i neki studenti s Adventističkog teološkog učilišta te je tako nadrastao prvobitni okvir. Ove godine priključila se zboru i iznimno darovita sopranistica — volonterka iz Sjedinjenih Američkih Država Grace Boughner. No najviše je učenika Srednje škole, i to kako adventističkih tako i neadventističkih, koji zajedno uzdižu svoj glas slaveći Boga. U ovom trenutku zbor broji tridesetak mladih pjevača koji pjevaju oduševljeno, iz uvjerenja, radosno, i uložili su sate i sate vježbanja kako bi dosegli sada već zavidnu razinu pjevanja. O tom je zboru prošle godine Varaždinska televizija snimila polusatnu emisiju, jer je zbor jedinstven u Varaždinskoj županiji — jedini Gospel-zbor, uz činjenicu da srednje škole rijetko kad imaju uopće bilo kakav zbor, osim Glazbene škole. Naime, tinejdžeri  nažalost nisu skloni zbornom pjevanju jer zahtijeva puno discipline, čemu se oni u toj razvojnoj fazi opiru. No, taj je zbor nastupao dosad na mnogim mjestima, u adventističkim i neadventističkim crkvama, na humanitarnim programima te na otvorenim pozornicama. Sada odlazi na put u Njemačku, kamo ga je pozvala jedna evangelička škola u Waldshutu. Ta je škola pratila našu web stranicu te su rekli da bi voljeli kao i mi činiti dobra djela za siromašne ljude. Tako je nastala suradnja u kojoj zajedno pomažemo djeci u romskom naselju Strmac.

Poseban gost ove godine na koncertu duhovne glazbe bio je vokalno-instrumentalni ansambl Agape iz Zagreba, znani adventistički sastav, koji je izveo gospel-skladbe i tradicionalne hrvatske duhovne pjesme u novim aranžmanima.

Iako je koncert trajao dugo, slušatelji su izdržali do kraja i pohvalili glazbenike. Najvažnije od svega jest da je i ovaj koncert bio kristocentričan i da je ohrabrivao slušatelje na propitivanje svojeg odnosa s Kristom.

Dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija


Komentiraj