Vijesti

Diljem svijeta prošle godine podijeljeno preko 32 milijuna Biblija

Kada je 1946. osnovana Udruga biblijskih društava (United Bible Societies, UBS), Nacionalno biblijsko društvo je podijelilo ukupno preko 30 milijuna primjeraka Svetoga pisma. Prema “Scripture Distribution Report”, u 2011. godini je prodano ili besplatno podijeljeno 32,1 milijun Biblija, objavila je Svjetska udruga biblijskih društava. 2010. godine podijeljeno je oko 29 milijuna primjeraka Biblije.

Ovo povećanje objašnjava se ponajprije sve većim korištenjem Biblije u afričkim i latinoameričkim zemljama. Zajedno su izvijestili o povećanje od 3,6 milijuna Biblija u prošloj godini. UBS Europa i Bliski istok izvještavaju o podijeli 2,57 milijuna Biblija, što je 2,7 posto više nego u 2010.

Biblije na arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, njemačkom, portugalskom, ruskom, španjolskom i svahiliju obuhvaćaju gotovo dvije trećine distribuiranih Biblija. Biblija se najviše proširila u Brazilu (7,9 milijuna), Kini (3,8), Indiji (2,2) i Nigeriji (1,7). Osim toga, tijekom 2011. godine Biblijska društva su objavila 9,84 milijuna primjeraka Novog zavjeta i 340 milijuna pojedinačnih dijelova kao što su Evanđelja i izbor iz biblijskih tekstova.

Pored toga, od velike je važnosti povećanje digitalnog izdanja Biblije. Tu se ubraja audio i elektronička Biblija, Biblijske aplikacije za smartphone i video. Samo je Biblijsko društvo u Južnoj Africi pripremilo 243.000 ovih formata.

Brojevi nakladnika i organizacija, koji nisu dio Svjetske udruge, nisu uzeti u obzir u statistici UBS-a. Svjetsko udruženje biblijskih društava je međunarodna federacija od 146 nacionalnih biblijskih društava, kojemu pripada i Njemačko biblijsko društvo.

 


Komentiraj