Jutarnji stih

Dionici po Božjem obećanju

““Tim nas je obdario skupocjenim i najvećim obećanim dobrima, da po njima, umaknuvši pokvarenosti koja je zbog opake požude u svijetu, postanete dionici božanske naravi.”“ (2. Petrova 1,4)

Svako obećanje u Božjoj knjizi sadrži i ohrabrenje da možemo postati dionici božanske naravi. Ovo je mogućnost — osloniti se na Boga, povjerovati u Njegovu riječ, činiti Njegova djela, a sve to možemo ako se oslonimo na Kristovo božanstvo. Ta mogućnost nam vrijedi više nego sva bogatstva u svijetu. Ne postoji ništa drugo na svijetu što bi se s tim moglo usporediti. Kada se uhvatimo za silu koja nam je na taj način približena, dobivamo nadu, tako snažnu da se možemo potpuno osloniti na Božje obećanje; hvatajući se za mogućnost koja nam se pruža u Kristu, postajemo sinovi i kćeri Božje.
Onaj koji istinski vjeruje u Krista postaje sudionik božanske naravi i dobiva snagu koju može iskoristiti u svakoj kušnji. Takav neće pasti pred silom kušnje ili biti ostavljen da doživi poraz. U vrijeme kušnje uhvatit će se za obećanje i tako izbjeći pokvarenost koju su strasti donijele u svijet. …
Nebo je dalo svoje najdragocjenije Blago da bi nas učinilo sudionicima božanske naravi. Božji Sin je odložio svoje kraljevsko ruho i kraljevsku krunu i kao malo Dijete došao na Zemlju. Od djetinjstva do pune zrelosti odlučio je živjeti savršenim životom. Zauzeo se da u grešnom svijetu stoji kao Predstavnik Oca i umre za grešni rod. Kako je to bilo veliko djelo! … Ne znam kako bih prikazala te događaje; oni su tako čudesni, doista čudesni. …
On nam je svojim životom žrtve i sramotne smrti omogućio da se uhvatimo za Njegovo božanstvo i izbjegnemo pokvarenost koju su strasti donijele na svijet. … Ako postanete dionici božanske naravi, iz dana u dan postajat ćete sve prilagođeniji životu koji je sličan Božjem životu. Iz dana u dan jačat ćete svoje povjerenje u Krista, slijediti Njegov primjer i rasti u Njegovom obličju, sve dok savršeni ne budete mogli stati pred Njega. (MS, 99a, 1908.)


Komentiraj