Dobar pas

20. 01. 2015.

“On izbavlja i spasava, čini znake i čudesa na nebesima i na zemlji! On je spasio Daniela iz šapa lavljih!” (Daniel 6,28)

Jednog ljeta Butusova Rimma odlučila je otići u selo koje još nikada nije posjetio literarni evanđelist. Putovala je skoro cijeli sat u pregrijanom autobusu, ali kad je iz njega izišla, pozdravio ju je hladan povjetarac. Po izlasku iz autobusa sjetila se riječi: “Jahve mu je progovorio tihim i tankim glasom”, pa se pomolila: “Gospodine, vodi moje noge k onima koji su spremni prihvatiti Tvoju Riječ.” Kad se spremala prići prvoj kući, gotovo niotkuda pred nju je skočio golemi, divlji pas prepriječivši joj put. Ona je načinila oprezan korak naprijed, ali je pas prijeteće zarežao. Očito joj nije dopuštao da mu priđe ili da prođe kroz vrata.

Butusova nije željela odustati. Sjetila se da u takvim situacijama čovjek ne bi trebao djelovati uplašeno, pa je počela govoriti psu pokušavajući zvučati prijateljski: “Ti si dobar pas, jako dobar, vjerno služiš i štitiš svoje gospodare!” Pas se smirio i dopustio joj da mu se približi. Zatim ju je pogledao i počeo mahati repom. Butusova mu je nastavljala govoriti: “Ti si vrlo dobar pas. Odvedi me k svojem gospodaru!”

Izgledalo je kao da je pas razumije. Mahao je repom, okrenuo se i potrčao prema vratima. Okretao se s vremena na vrijeme, kao da je poziva da ga prati. Butusova je pratila psa kroz vrata ograde sve do ulaznih vrata kuće.

Pred vratima je pokucala, ali nije bilo odgovora pa je sjela na klupu pokraj verande da se odmori. Pas je stajao pred njom mašući repom, kada se na vratima pojavio njegov gospodar.

Iznenađen, rekao je: “On nikome ne dopušta da se približi kući. Nikome i nikada!” Butusova se nasmiješila i umjesto odgovora rekla: “Mi smo svi djeca Božja.” Zatim su ona i ovaj čovjek stupili u vrlo živ razgovor. Kao rezultat, on je kupio nekoliko knjiga i naručio još nekoliko.

Toga dana Butusova se poistovjetila s Danielom, koji je noć proveo u jazbini okrutnih lavova koji nisu bili ni blizu tako okrutni kada im je Bog zatvorio usta. Zahvaljujući božanskoj zaštiti, mogla je stvoriti prijatelje i ostaviti Božju riječ u kući ovog čovjeka.

Aleksander Krutov, Rusija

Leave a Comment