Vijesti

Dobro za tijelo, um i dušu

Društvo izviđača je od 12 do 19. kolovoza sudjelovalo na tradicionalnom Alpskom kampu na Soči. Oko 70 sudionika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Walesa, Njemačke, Austrije i Švicarske je u bovskoj kotlini i planinama oko nje uživalo u brojnim vodenim, planinarskim, društvenim i duhovnim aktivnostima koje su im pripremili organizatori.

Kamp je započeo radionicama o prvoj pomoći, orijentaciji i planinarenju, koje su značile pripremu za noćni orijentacijski obilazak u kojem su sudionici primijenili naučeno ili osvježili već stečeno znanje, te su ujedno dobili neke duhovite zadatke. Sljedeće jutro slijedio je povratak u kamp, te je ponedjeljak bio usmjeren na odmor i lakše zadatake — upoznavanje i društvene igre, kupanje i skakanje u Soču, obilazak tvrđave Kluže i posjet obližnjwm tunelu. U utorak je slijedilo svladavanje uspona Pri Plajerju u Trenti, gdje su se mnogi prvi puta susreli s izazovom penjanja na stijenu. Srijeda i četvrtak bili su namijenjeni dvodnevnom izletu na Batognicu i Krn, odakle su se planinari preko Krnskog jezera vratili u dolinu. U petak su igre tradicionalno bile u vodenim sportovima, ali je ovaj put zbog niske razine Soče bio dostupan samo rafting, a sudionici kanuinga su se uputili na potok Sušec.

Osim raznih tjelesnih aktivnosti, sudionici su u kampu dobili mentalni i duhovni poticaj. U jutarnjim satima su zajednički razmišljali o učinkovitim ​​pristupima rješavanju problema, a u večernjim satima su se oko logorske vatre usredotočili na izazov pitanja što je u središtu njihova života i praznih obećanja mnogih suvremenih “bogova”. Naravno, kakva bi to logorska vatra bila bez glazbe i pjevanja zajedničkih poznatih i manje poznatih pjesama i bogatog društvenog programa! Završetak kampa i sam njegov vrhunac bio je u subotu navečer, kad su se skupine, zajedno sa vodičima, predstavile u “talent showu” u kojem su pjevali i svirali na instrumentima koje su sami izdradili.

Nedjeljno prijepodne prošlo je u pospremanju kampa i odlasku kući. Posvuda su se čule riječi: “Vidimo se sljedeće godine!”

AdventPress Slovenija


Komentiraj