Dojmovi s Paneuropskog kongresa adventističke mladeži 2013. u Novom Sadu

4. 08. 2013.

Neki su putovali autobusom četrnaest sati, drugi automobilom osam sati a za neke je to bio samo dvosatan let zrakoplovom. Mladi adventisti iz svih krajeva Europe preplavili su Novi Sad, drugi najveći grad u Srbiji, da bi sudjelovali u Paneuropskom kongresu za mlade “The Power of One” (Moć Jednoga).

Kongres su organizirali Transeuropska i Intereuropska divizija Kršćanske adventističke crkve a nazočni su i gosti koji su došli iz svih krajeva svijeta. Na kongresu se nalazi devetnaest mladih iz Euroazijske divizije, petnaest iz Australije, osam iz Kanade, dvoje iz Čilea i dvoje je upravo stiglo iz Papua Nove Gvineje, rekla je Judy McKee, službenica Kongresa i dodala: “Očekujemo 2700 sudionika kongresa  i oko 500 dnevnih posjetitelja”.

Svatko dolazi na kongres s drukčijim očekivanjima, ali ipak postoje neki ciljevizajednički svima: upoznavanje novih prijatelja i slušanje dobrih propovijedi, u središtu je zanimanja mladih koji su došli u Novi Sad. “Želimo upoznati nove ljude i želimo priliku u kojoj bismo mogli susresti Isusa”, rekle su Anja, Stefanii Valerija iz Njemačke. “Ja očekujem nešto što prije nisam radila ili vidjela. Možda neke nove ideje za misiju i rad u crkvi”, dodala je Paulina iz Poljske. “Mi se želimo zabaviti!” uz osmjeh, dodao je Danijel iz Italije.

Propovjednici su oduševljeni što mogu raditi s mladima i širiti porukeEvanđelja. “Želim vidjeti nadahnute mlade ljude kako se vraćaju srcu adventizma. Želim ih vidjeti kako se zanimaju za Boga, izvještaje o Njemu i Bibliju“, rekao je pastor Janoš Kovač Biro. “U petak će svi mladi izaći na ulice Novog Sada. Očekujem da ću vidjeti puno njih kako služe”, zaključio je.

Neki koji su se kasnije pridružili kongresu iznenađeni su vrućim vremenskim prilikama ali većina njih uživa u suncu i koristi priliku da obiđe grad. Novi Sad, grad na obalama Dunava, jedan je od kulturnih središta u Srbiji kojiposjetiteljima može puno toga ponuditi. “Prošetali smo gradom i zaista je lijep”kažu Ola i Sara iz Poljske. “Osjećamo se kao kod kuće”, rekli su posjetitelji iz Hrvatske.

Novi gosti stalno pristižu, dvorana je puna nasmijanih i uzbuđenih lica. Ukoliko niste u mogućnosti biti tamo osobno, pratite jutarnje i večernje prijenose na Internet stranici www.aycongress.org.

Leave a Comment