Dragocjeni biser

7. 05. 2014.

““Nadalje: s kraljevstvom je nebeskim kao s trgovcem koji traži skupocjeno biserje i kad se namjeri na dragocjeni biser, ode da proda sve što ima i kupi ga.”“ (Matej 13,45.46)

Ovaj izvanredni biser prikazuje Krista kao neprocjenjivo blago, isto kao i blago sakriveno u polju. U Kristu imamo sve što nam je potrebno u ovom životu i što će biti radost svijeta koji dolazi. Sav novac na svijetu ne može kupiti dar mira, odmora i ljubavi. Ovi darovi dani su nam vjerom u Krista. Njih ne možemo kupiti od Boga zato što ne posjedujemo ništa čime bismo ih kupili. Mi smo Božje vlasništvo zato što su naš um, duša i tijelo otkupljeni otkupninom života Božjeg Sina. …
Što onda znači kupiti vječno blago? To jednostavno znači vratiti Isusu Njegovu svojinu, primiti Ga vjerom u svoje srce. To je suradnja s Bogom; to znači nositi Kristov jaram, ponijeti Njegov teret. … Gospodin Isus je odložio svoju kraljevsku krunu, napustio je svoj visoki zapovjedni položaj, odjenuo je svoju božansku narav ljudskom kako bi svojom ljudskošću mogao podići ljudski rod. On je tako visoko cijenio mogućnosti ljudskog roda da je postao čovjekov zamjenik i jamac. On pripisuje čovjeku svoje zasluge i tako ga uzdiže na ljestvici moralne vrijednosti pred Bogom.
Krist je žrtva pomirenja. On je napustio nebesku slavu, odvojio se od svojeg bogatstva, ostavio po strani svoju čast, i to ne s ciljem da u Božjem srcu stvori ljubav i zanimanje za čovjeka, već da bude izraz ljubavi koja je uvijek postojala u Očevom srcu. … Isus je platio cijenu žrtvovanjem svih svojih bogatstava, uzeo je na sebe ljudsku narav, pristao je na život siromaštva i poniženja kako bi mogao tražiti i spasiti što je izgubljeno.
Kristovom milošću možemo ojačati i sazreti tako da, iako smo sada nesavršeni, postanemo potpuni u Njemu. Mi smo Sotoni stavili pod hipoteku sebe, ali nas je Krist došao otkupiti i spasiti. Mi ne možemo kupiti ništa od Boga. Spašeni smo samo milošću, besplatnim darom od Boga u Kristu. (RH, 14. veljače 1888.)

Leave a Comment