Europska adventistička medijska konvencija u Darmstadtu

Vijesti 12. 10. 2012.

U prostorima Adventističkog medijskog centra Stimme der Hoffnung, u mjestu Alsbach-Hähnlein blizu Darmstadta u Njemačkoj, održan je drugi po redu susret predstavnika adventističkih medija za područje Euroafričke i Transeuropske divizije Kršćanske adventističke crkve. Ovaj trodnevni susret održan je od 7. do 10. listopada 2012. godine u organizaciji Euroafričke divizije, nakon prošlogodišnjeg održanog u Laškom u Sloveniji, u organizaciji Transeuropske divizije. Glavni organizator ovogodišnjeg skupa bio je pastor Corrado Cozzi, direktor Odjela komunikacija pri Euroafričkoj diviziji. Izaslanstvo Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve sa sjedištem u Zagrebu predstavljali su Darko Kovačević, direktor Odjela komunikacija, Neven Klačmer, izvršni urednik Adventističkog pregleda i Igor Farago, voditelj medijske produkcije Glas nade.

Ovakve konvencije održavaju se svake godine u svrhu trajne edukacije, usavršavanja i napredovanja u području komunikacija i crkvenih medija. Program konvencije sastojao se od plenarnih zasjedanja i edukacije po radionicama u četiri različita stručna područja: televizija, radio, internet i press služba. Glavnina edukacije održavala se u radionicama koje su bile iznimno stručne, praktične i primjenjive za prenošenje i primjenu u lokalnim okvirima. Svi predavači su stručnjaci iz medijske kuće Stimme der Hoffnung iz Njemačke, te nekolicina njih iz ostalih adventističkih medija kao što su Hope Channel Europe, Adventist World, TED-media, APD — Adventistička novinska kuća. Predavači su pripremili izvrsna predavanja i sudionicima podijelili materijale na kojima mogu temeljiti svoj daljnji rad i prenošenje znanja. Osim predavanja i druženja s kolegama iz cijele Europe, sudionici su imali priliku upoznati medijsku kuću u kojoj se održavala ova konvencija. Kompleks visoko profesionalnih i modernih televizijski i radijskih studija te internetskih servera i linkova s bogatom suvremenom opremom ostavio je snažan dojam na sudionike. Prema riječima vođe izaslanstva Jadranske unije, Darka Kovačevića: “Snaga medija stvara nove prilike. Naša je odgovornost da koristimo utjecaj koji različiti mediji imaju na ljude kako bi ih približili Bogu. U moru medijske ponude mi se moramo izdvojiti. Međutim, da bismo uopće mogli sudjelovati u medijskom prostoru, trebamo poznavati osnove i načine djelovanja različitih medija. Konvencija organizirana u dojmljivo opremljenoj zgradi Stimme der Hoffnunga pomogla nam je upravo u tome. Stručnjaci, svaki iz svog područja, dijelili su s nama svoja iskustva, povezivali nas s izvorima potrebnim za rad i poučavali nas o tome kako biti što bolji i profesionalniji te kako izbjeći pogreške u radu. Za uspješno djelovanje u društvu i medijima potrebno je veliko oduševljenje, spretna komunikacija i iskreno zanimanje za stvarni život ljudi. O tome ovisi slika naše crkve pa čak i Boga.”

Izaslanstvo Jadranske unije konferencija iskoristilo je priliku da održi nekoliko radnih sastanka s izaslanostvom TED-media iz Londona, na čelu sa dr. Miroslavom Pujićem, na kojima su dogovoreni zajednički projekti i suradnja na području naše Unije. Ovaj trodnevni medijski događaj svakako postaje nova pokretačka snaga za napredak adventističkih medija na tlu europskog kontitneta. Medijsko geslo ovog skupa “Sharing, Connecting, Training” (dijeli, povezuj, poučavaj), doista je opravdalo svoju namjenu te sudionici vjeruju da će biti geslo svih lokalnih medijskih produkcija unutar Adventističke crkve.

 

Neven Klačmer

Leave a Comment