Festival vjerske slobode u Indoneziji odao priznanje vlastima i vjerskim vođama

Vijesti 17. 05. 2012.

Manado, Sjeverni Sulawesi, Indonezija – Nedavni Festival vjerske slobode potvrdio je adventiste sedmog dana u Indoneziji kao vodeće zagovornike slobodnog izražavanja vjere u ovoj zemlji.

Oko 2.000 ljudi okupilo se 5. svibnja 2012. u dvorani Aula Mapalus Kantor Gubernur Sulawesi Utara u gradu Manadou kako bi odali priznanje udruženim naporima vlasti i vjerskih skupina za očuvanje slobode vjerovanja u ovoj južnoazijskoj zemlji.

[frame src=”https://adventisti.hr/wp-content/uploads/2012/05/Indonesia.jpg” width=”IMAGE_WIDTH” height=”IMAGE_HEIGHT” lightbox=”on” title=”IMAGE_TITLE” align=”left” ]

Vjerski predstavnici primaju priznanje za svoj trud u promicanju slobode vjerovanja u Indoneziji, na drugom Festivalu vjerske slobode koji se održao u gradu Manadou, 5. svibnja 2012., koji je sponzorirala Adventistička crkva. Vjerske skupine dijele ozračje tolerancije i međusobnog uvažavanja u ovom gradu Sjevernog Sulawesija. [snimio Jonathan Catolico]

Zanimanje za vjersku slobodu je u Indoneziji poraslo nakon što je Adventistička crkva prije dvije godine po prvi puta održala Festival vjerske slobode u Jakarti – rekli su sudionici i zagovornici vjerske slobode.

Vjerski predstavnici su pohvalili Adventističku crkvu što je organizirala priredbu koja iskazuje zahvalnost vlastima i vjerskim vođama što zagovaraju slobodno izražavanje vjerskog uvjerenja.

“Zahvaljujemo Adventističkoj crkvi što predvodi u izražavanju naše zahvalnosti Bogu i vlastima za vjersku slobodu koju uživamo u Indoneziji, posebice ovdje u Sjevernom Sulawesiju”, rekao je J. Pangaila, vođa Pentekostalne crkve u Indoneziji.

Zamjenik guvernera pokrajine Sjevernog Sulawesija – Roy Roring – u svojim se izjavama ujedinio s Pangailinom zahvalnošću.

Muslimanski vjerski vođa Tamzil Permata je rekao: “Predali smo se tome da živimo zajedno u miru – kao kršćani i kao nekršćani.”

Održavanje ovog javnog događanja, koji je organizirala Adventistička crkva, otkrilo je i pokazalo pozitivne odnose koje ova crkva promiče među vjerskim skupinama u gradu Manadou – rekao je predsjednik Istočnoindonezijske unije konferencija, Noldy Sakul, organizator ovog festivala. Među vjerskim skupinama predstavljenim na ovom događaju susreli su se hinduizam, konfucijanizam, budizam, islam i kršćanstvo.

Indonezija je većinski muslimanska zemlja, s oko 6% protestantskog stanovništva. Godine 2006. izbili su na površinu izvještaji o nasilju među pripadnicima vjerskih zajednica, uključujući vandalizam nad crkvenim vlasništvom i prisilna zatvaranja crkava.

Od toga vremena indonezijske vlasti su poduzele “pozitivne napore u svrhu mirenja vjerskih skupina i njegovanja međusobne tolerancije i poštivanja”, stoji u Svjetskom izvješću za vjersku slobodu. Ova publikacija, koju izdaje Odjel za odnose s javnošću i vjersku slobodu (Public Affairs and Religious Liberty — PARL) Adventističke crkve u svijetu, također bilježi da “fanatizam i duboko ukorijenjeno nasilje” i dalje postoje.

“Možda vas se ovo neće doticati danas dok još uvijek uživate vjersku slobodu, ali sutra možda neće biti ista priča”, rekao je ravnatelj PARL-a John Graz okupljenima u gradu Manadou. Dodao je kako je vjerska sloboda ključna za “mir, jedinstvo i blagostanje naroda Indonezije i njezinih vlasti”.

Gay Tuballes-Deles/osoblje ANN-a

Leave a Comment