Jutarnji stih

Glas dužnosti

““I što god nakaniš učiniti, učini dok možeš, jer nema ni djela ni umovanja, ni spoznaje ni mudrosti u Podzemlju u koje ideš.”“ (Propovjednik 9,10)

Glas dužnosti je Božji glas — urođeni i s Neba poslani vodič. Bilo da nam je ugodna ili neugodna, trebamo izvršiti obvezu koja na životnom putu leži neposredno pred nama. Ako bi Gospodin želio da prenesemo poruku Ninivi, sigurno Mu ne bi bilo drago da idemo u Jopu ili Kafarnaum. Bog ima razloge zbog kojih nas šalje u mjesto prema kojem su usmjerene naše noge. …
Male lisice su te koje kvare vinograde, mala zanemarivanja, mali nedostatci, mala nepoštenja, mala odstupanja od načela koja osljepljuju dušu i odvajaju je od Boga.
Male životne pojedinosti razvijaju duh i određuju karakter. Oni koji zanemaruju male pojedinosti, neće moći izdržati teške kušnje kada dođu na njih. Zapamtite da se izgradnja karaktera ne završava dok god živimo. Svakoga se dana u građevinu postavlja dobra ili loša opeka. Ili gradite krivo ili s točnošću i ispravnošću kojima ćete izgraditi lijep hram za Boga. Zbog toga, u potrazi za velikim pojedinostima koje treba uraditi, ne zapostavite male mogućnosti koje do vas dolaze iz dana u dan. Onaj tko zanemaruje male pojedinosti a ipak sebi laska da je spreman učiniti predivne stvari za Gospodara, u opasnosti je od potpunog promašaja. Život se ne sastoji od velikih žrtava i predivnih dostignuća, već od malih pojedinosti. (RH, 29. prosinca 1910.)
Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po svojoj mogućnosti. Učini svoj posao ugodnim pjevanjem pjesama hvale. Da bi imao čist izvještaj u nebeskim knjigama, nikada se ne ljuti ili grdi. Neka tvoja svakidašnja molitva bude: ““Gospodine, pomozi mi da ovo učinim najbolje što mogu. … Daj mi snage i vedrine. Pomozi mi da u svoja djela unesem Spasiteljevu službu ljubavi.”“
Gledajte na svaku dužnost, koliko god bila skromna, kao na svetinju, jer je ona dio službe Bogu. Ne dopustite da vas išta navede da zaboravite Boga. Unesite Krista u sve što radite. Tada će vaš život biti ispunjen sjajem i zahvalnošću. Vi ćete učiniti najbolje što ste mogli, krećući se naprijed veselo u službi Gospodinu, a srce će vam biti ispunjeno Njegovom radošću. (Letter 1, 1904.)


Komentiraj