Danasnji krscanin

Golman zapanjio brazilski svijet sporta time što je odbio igrati u subotu

Brazilski igrač godine kaže da mu je Bog važniji od karijere.

28. siječnja, 2016. | Carolina Félix, Južnoamerička divizija |

Tridesetogodišnji Carlos Vítor da Costa Ressurreição kaže da neće ni igrati nogomet ako to neće biti za Boga. (fotografija: www.adventistreview.org)

Perspektivni nogometni vratar pokrenuo je oluju u brazilskom svijetu sporta kada je objavio da više neće igrati na utakmicama zakazanima od zalaska sunca u petak do zalaska sunca u subotu.

Tridesetogodišnji Carlos Vítor da Costa Ressurreição, koji je kršten u Adventističkoj crkvi prošlog mjeseca, otkrio je novinarima svoju odluku prije nekoliko dana, pokrenuvši val iznenađenja, simpatije, pa i gnjeva od strane navijača i sportskih komentatora koji su se borili da shvate njegove razloge.

Ljutnja je znatnim dijelom povezana s činjenicom da je Ressurreição izveo mnoge važne obrane u protekloj godini, koje su njegov klub Londrina Esporte Clube izvele iz Serije C u Seriju B brazilskog nacionalnog prvenstva, glavnog nogometnog prvenstva u toj zemlji. Ressurreição je proglašen igračem godine, nakon čega je dobio i ponudu od kluba Chapecoense iz Serije A, koji bi ga plaćao dvostruko više.

Ressurreição je odbio ovu ponudu zato jer mu taj angažman ne bi dopuštao svetkovati sedmi dan Subotu kako to nalaže četvrta zapovijed, objavile su brazilske sportske novine Lance!.

Uz to, Ressurreiçãova budućnost visi u zraku zbog toga što se mnoge utakmice u Seriji B održavaju petkom uvečer i subotom. Njegov klub je objavio da neće obnoviti Ressurreiçãov ugovor kad on istekne u svibnju.

Ali Ressurreição se čvrsto drži svojih uvjerenja, rekavši na novinskoj konferenciji 20. siječnja da neće ni igrati nogomet ako to neće biti za Boga.

Rekao je kako je godinu dana prije svog krštenja proveo četiri duga mjeseca kod kuće u gradu Salvadoru, u brazilskoj saveznoj državi Bahia, bez ugovora s ijednim klubom. U tom razdoblju, njegovoj supruzi Gabrieli je u frizerskom salonu prišla prijateljica i ponudila joj partnerstvo u proizvodnji ručnih torbi. Njih dvije su kasnije pokrenule vlastitu marku i razvile posao koji je brzo napredovao, rekao je Ressurreição.

„U vrlo kratkom razdoblju, profit je nadišao plaću koju sam imao u nogometnom klubu“, rekao je. „U tom trenutku sam shvatio da Bog ima više mogućih načina da se skrbi za moju obitelj.“

Nakon ovog osvjedočenja, Ressurreição je ostavio svoje strahove u vezi toga hoće li dobiti ugovor s nogometnim klubom i umjesto toga je započeo proces koji je nazvao „bliskost s Bogom“. Počeo je proučavati Bibliju i moliti se svakoga dana.

„Moja vjera se ne temelji na riječima koje je izgovorio neki pastor ili bilo što takvo“, rekao je. „Ja sam proučavao Bibliju i došao do zaključka da moram duhovno rasti.“

Dok je proučavao, postao je uvjeren da je njegova punica, Tânia Rocha, adventistica sedmog dana, bila u pravu kada mu je 12 godina ranije rekla za subotu. Kršten je 27. srpnja prošle godine.

Neizvjesnosti s kojima se Ressurreição sada suočava mogu biti jednako obeshrabrujuće kao prije godinu dana dok nije imao ugovor. Ali kada ga je novinar pitao na press konferenciji je li spreman izabrati između svoje vjere i svoje karijere, on je izrazio smirenost u vezi svoje budućnosti.

„Bez ikakve sumnje, odabirem vjeru“, rekao je. „Mnogi drugi su to prošli prije mene, dajući mi ovu priliku da izaberem.“

Ali on ne sjedi besposleno. Dok sat otkucava posljednje tjedne njegovog trenutnog ugovora, on je pokrenuo skupinu za proučavanje Biblije sa suigračima iz svog kluba.

„Sada imam mir jer je moj život u Božjim rukama“, rekao je. „Sve dok postoje klubovi koji poštuju moja vjerovanja, sport će uvijek biti opcija. Ako ne bude bilo tako, Gospod mi je već pokazao u prošlosti da će se pobrinuti za mene.“

Ressurreiçãov čvrsti stav zadobiva divljenje nekih sportskih komentatora.

„Ja nisam religiozan, ali Vitorova me odluka dodirnula“, rekao je Ayrton Baptista Jr., sportski bloger Globo Esportea, jednog od najpoznatijih sportskih web-portala u Brazilu. „Njegova vjera govori glasno.“

 

Izvor: http://news.adventist.org/en/all-news/news/go/2016-01-28/goalkeeper-stuns-brazils-sporting-world-by-refusing-to-play-on-sabbath/


Komentiraj