Adventpress

Hope Channel Hrvatska u vremenu koronakrize

S početkom pandemije virusa COVID-19, u Zagrebu je ponovno zaživio redoviti program Hope Channel Hrvatska, u sklopu Studija Glasa nade, koji je već otprije poznat po proizvodnji različitih programa duhovne, zdravstvene i obrazovne tematike za internetsku ponudu. YouTube kanal tog studija i internetske stranice www.glasnade.org otvorene su u novouređenom studiju još 2016. godine. Zapravo, sve je to bio nastavak višegodišnje tradicije Audiovizualnog odjela Kršćanske adventističke crkve, koji vuče svoje korijene iz davne 1977. godine, kad je registriran, iako je djelovao još i otprije.

Kad je Stožer civilne zaštite u Republici Hrvatskoj početkom ožujka 2020. godine dao prvu preporuku da se otkažu sva javna okupljanja s više sudionika od pedeset osoba, uprava Hrvatske konferencije i njezin krizni stožer donijeli su odluku da se već prve subote, a bilo je to 14. ožujka, snimi prvo online bogoslužje iz Studija Glasa nade. Budući da je odluka donesena svega dva dana ranije, prionulo se na brzu rekonstrukciju studija, koji je u tom trenutku djelovao isključivo kao audio produkcija. Trebalo je pokrenuti video snimanja, a takav je sustav nekoliko godina bio u “hladnom pogonu”, od odlaska dotadašnjeg tehničara. Baš tih dana zaposlen je u studiju novi tehničar, Boris Brkić, koji je brzo okupio volontere i suradnike, jer takav posao nije mogao obaviti sam.

Okupljeni suradnici su pod vodstvom konferencijskog voditelja Odjela medija, pastora Bobe S. Marčete, i voditelja studija Borisa Brkića krenuli u pripremu prvog online bogoslužja. To bogoslužje sastojalo se od cjelokupnog programa, uključujući panel raspravu subotnje škole, vijesti iz svijeta, priču za djecu, zajedničko pjevanje uz glazbenu skupinu za proslavljanje, pastoralnu molitvu te središnju duhovnu poruku.

Do sada su duhovnim porukama poslužili pastori: Dario Kovačević, Josip Salajster, Drago Mojzeš, Bobo S. Marčeta i Mladen Juričević. U prva dva izdanja online bogoslužja emitirana je izjava za javnost voditelja Odjela za odnose s javnošću, pastora Darka Kovačevića. On je iznio službene stavove uprave Hrvatske konferencije u vezi s novonastalim okolnostima. Bio je tu i video prilog o pravilnom pranju ruku kao najboljoj prevenciji širenja koronavirusa, koji je snimio Studio Glas nade u suradnji s ADRA-om Hrvatska i Zdravstvenim odjelom. U sljedećim subotama, posebice nakon što je uvedena još stroža uredba o zabrani javnih okupljanja, pojavile su se još neke rubrike — kao što je iskustvo s Bogom, vijesti iz Hrvatske konferencije i poziv na darivanje.

Dosadašnje voditeljice subotnjih bogoslužja bile su Sara Pil i Selena Brkić. Nakon održanog bogoslužja emitira se dokumentarni film “Stopama apostola Pavla” iz ponude programa Hope Channel Hrvatska, koji reprizira i jedna hrvatska privatna televizija iz Karlovca.

Tjedni program obogaćen je nizom predavanja “Ima nade!” pastora Darija Kovačevića. Taj je program bio ostvarenje zamisli da iz tjedna u tjedan na programu Hope Channel Hrvatska idu nizovi predavanja različitih predavača, pastora iz Hrvatske konferencije. Dario Kovačević je kasnije nastavio svoj niz predavanja svakog vikenda — petak, subota i nedjelja — dok su četiri predavanja tijekom tjedna dosad održali pastor Mladen Juričević, niz “U potrazi za smislom života”; pastor Darko Kovačević, niz “Druga prilika” (koji je izlaganja obogatio glazbenim prilozima obiteljskog sastava uživo); pastor Josip Salajster, niz “Na putu za vječnost”; i pastor Branko Bistrović, niz “Jeste li spremni za svijet nakon krize?”

Svi ponuđeni programi pobudili su zanimanje gledatelja ne samo u Hrvatskoj, već i puno šire, a prate ih gledatelji na YouTubeu, gdje su programi pohranjeni.

Nakon početka vikend emitiranja različitih nizova predavanja, uredništvo Hope Channela Hrvatska odlučilo je pokrenuti kontakt-emisije s molitvama i proučavanjem Biblije “Ujedinjeni u Kristu”. Emisije vode pastori Bobo S. Marčeta i Dario Kovačević, uz suradnju pastora Nevena Klačmera kao vanjskog reportera. Pastori Marčeta i Kovačević vode gledatelje kroz proučavanje biblijskih ulomaka te molitvu na temu onoga o čemu se proučavalo, kao i za potrebe projekta “100 dana molitve”, koji je pokrenula Generalna konferencija. Neven Klačmer razgovara putem aplikacije Zoom s pastorima i vjernicima iz raznih mjesta u Hrvatskoj i iseljeništvu, o tome kako žive svakodnevicu i duhovnost u ovom posebnom vremenu, povezujući time vjerništvo koje se nalazi u različitim krajevima i pod zabranom kretanja i okupljanja.

Na kraju, ali ništa manje važno, treba spomenuti osobe koje se u emisijama ne vide, a veći dio njih su volonteri. Prema dobivenom popisu od koordinatora volontera Borisa Brkića, to su dosad bili tehničari Michael Bistrović, Rudolf Bladt, Adrian Gojević, Josip Gojević, Stjepan Henc, Damir Jerak, David Kolundžić, Jakov Kovačević, Alen Marci, Joshua Bobo Marčeta, Leonard Požgaj, Ivana Šadek, Josip Šadek, Mario Šijan, Karlo Požgaj, Filip Adrian Takač i Ivan Žufić; scenu su postavljali Selena Brkić, Ankica Herceg Juričević, Mladen Juričević, Mateja Moslavac i Daniela Nagradić; kao glazbenici su nastupili Danijela Bačić, Drago Cmuk, Marina Đidara, Andrija Kovačević, Darko Kovačević, Jakov Kovačević, Melissa Malašić i Karlo Požgaj. Svi oni dali su značajan doprinos da su se programi mogli snimiti i odaslati, a gledatelji su bili blagoslovljeni sadržajima koje su gledali na zaslonima svojih računala ili pametnih telefona.

Povrh svega, najveća slava i hvala pripada Bogu, koji nam daje tehnologiju i darovitost da Ga u ovim posebnim vremenima možemo proslaviti i povezati se kao zajednica vjernih.

Sve programe možete pratiti uživo svake večeri u tjednu u 20.15 sati, online bogoslužje subotom u 11, te mozaični program molitve, proučavanja i razgovora uživo “Ujedinjeni u Kristu” svakog ponedjeljka, utorka i četvrtka u 19 sati.

Neven Klačmer

Podijeli