Jutarnji stih

Hranjenje ovaca

“Zato su otišli do istočne strane doline da traže pašu stoci. Našli su obilatu i dobru pašu, i prostranu, sigurnu i mirnu zemlju.” (1. Ljetopisa, 4,39.40)

Božja riječ je istinska mudrost i istinska spoznaja. Ljudska mišljenja i senzacionalističke propovijedi vrijede vrlo malo. Oni koji su prožeti Božjom riječju iznosit će je na jednostavan način kao što je to činio i sam Isus Krist. Najveći Učitelj svijeta koristio se najjednostavnijim jezikom i najobičnijim slikama.

Gospodin poziva svoje pastire da hrane stado samo čistom i pravom hranom. On želi da istinu iznose u svoj njezinoj jednostavnosti. Kad vjerno obave ovaj posao, mnogi će biti osvjedočeni i obraćeni silom Svetoga Duha. Potrebni su biblijski učitelji koji će se znati približiti neobraćenima, koji će tragati za izgubljenom ovcom, koji će ulagati osobne napore i davati jasne i određene upute.

Nikad nemojte izgovoriti nijednu riječ sumnje. Kristovo učenje je po svojoj naravi uvijek pozitivno. Kad iznosite poruku, uvijek je naglašavajte sa sigurnošću. Uzdižite Čovjeka s Golgote sve više i više. Uzdizanje Kristovog križa daje izlaganju osobitu silu.

Velika je prednost za učenika da o istinama Božje riječi ima jasno i ispravno shvaćanje, kako bi ove istine bio spreman prenijeti drugima. On treba biti ukorijenjen i utemeljen u vjeri. Učenike treba navesti da se razmišljanjem o istini sami uvjere u njezinu snagu, kako bi svaku riječ izgovarali iz srca punog ljubavi i nježnosti. Nastojte u njihov um duboko utisnuti bitne biblijske istine. Neka oni te istine ponavljaju svojim riječima, kako biste bili sigurni da su ih jasno shvatili. To će možda biti spori proces, ali to je deset puta vrednije nego da se na brzinu prijeđe preko značajnih predmeta, a da im se pritom ne pokloni dužna pozornost. Nije dovoljno da učenik prihvati određenu istinu sam za sebe. Od njega se mora tražiti da tu istinu jasno izloži svojim riječima, kako biste se osvjedočili da on doista uviđa snagu pouke i zna je primijeniti.

Nikad nemojte zaboraviti da je najveća pouka koju treba poučavati i koju treba naučiti pouka o suradnji s Kristom u djelu spašavanja. Obrazovanje koje se stječe istraživanjem Svetog pisma je primjenjivo znanje o planu spasenja. Takvo obrazovanje obnovit će Božji lik u duši. Ono će osnažiti i okrijepiti um da se odupre kušnji i osposobiti učenika da postane Kristov suradnik u Njegovom poslanju milosti za svijet. To će ga učiniti članom nebeske obitelji i pripremiti ga za sudjelovanje u naslijeđu svetih u svjetlosti. Biblija tako postaje udžbenik, što prema Božjoj nakani treba i biti, dajući jasnu sliku onima koji teže shvatiti njezine velike i slavne istine. Um preplavljuje obilje svjetlosti. (Counsels to Parents and Teachers, str. 433—437)

Božja riječ je istinska mudrost i istinska spoznaja. Ljudska mišljenja i senzacionalističke propovijedi vrijede vrlo malo. Oni koji su prožeti Božjom riječju iznosit će je na jednostavan način kao što je to činio i sam Isus Krist. Najveći Učitelj svijeta koristio se najjednostavnijim jezikom i najobičnijim slikama.Gospodin poziva svoje pastire da hrane stado samo čistom i pravom hranom. On želi da istinu iznose u svoj njezinoj jednostavnosti. Kad vjerno obave ovaj posao, mnogi će biti osvjedočeni i obraćeni silom Svetoga Duha. Potrebni su biblijski učitelji koji će se znati približiti neobraćenima, koji će tragati za izgubljenom ovcom, koji će ulagati osobne napore i davati jasne i određene upute.Nikad nemojte izgovoriti nijednu riječ sumnje. Kristovo učenje je po svojoj naravi uvijek pozitivno. Kad iznosite poruku, uvijek je naglašavajte sa sigurnošću. Uzdižite Čovjeka s Golgote sve više i više. Uzdizanje Kristovog križa daje izlaganju osobitu silu.Velika je prednost za učenika da o istinama Božje riječi ima jasno i ispravno shvaćanje, kako bi ove istine bio spreman prenijeti drugima. On treba biti ukorijenjen i utemeljen u vjeri. Učenike treba navesti da se razmišljanjem o istini sami uvjere u njezinu snagu, kako bi svaku riječ izgovarali iz srca punog ljubavi i nježnosti. Nastojte u njihov um duboko utisnuti bitne biblijske istine. Neka oni te istine ponavljaju svojim riječima, kako biste bili sigurni da su ih jasno shvatili. To će možda biti spori proces, ali to je deset puta vrednije nego da se na brzinu prijeđe preko značajnih predmeta, a da im se pritom ne pokloni dužna pozornost. Nije dovoljno da učenik prihvati određenu istinu sam za sebe. Od njega se mora tražiti da tu istinu jasno izloži svojim riječima, kako biste se osvjedočili da on doista uviđa snagu pouke i zna je primijeniti. Nikad nemojte zaboraviti da je najveća pouka koju treba poučavati i koju treba naučiti pouka o suradnji s Kristom u djelu spašavanja. Obrazovanje koje se stječe istraživanjem Svetog pisma je primjenjivo znanje o planu spasenja. Takvo obrazovanje obnovit će Božji lik u duši. Ono će osnažiti i okrijepiti um da se odupre kušnji i osposobiti učenika da postane Kristov suradnik u Njegovom poslanju milosti za svijet. To će ga učiniti članom nebeske obitelji i pripremiti ga za sudjelovanje u naslijeđu svetih u svjetlosti. Biblija tako postaje udžbenik, što prema Božjoj nakani treba i biti, dajući jasnu sliku onima koji teže shvatiti njezine velike i slavne istine. Um preplavljuje obilje svjetlosti. (Counsels to Parents and Teachers, str. 433—437)


Komentiraj