Vijesti iz lokalnih crkava

Humanitarni koncert u Daruvaru

Svaka osoba na ovom planetu jedinka je za sebe, što znači da ima svoja zanimanja, želje, mogućnosti, sposobnosti, hobije i slično. Unatoč razlici koja postoji između svih članova Udruge Korak dalje iz Daruvara, te iste osobe  povezuje prijateljstvo, ljubav prema fotografiji, društvenim igrama, kuhanju, kompjutoru i slično. Posebno veliku ljubav gaje prema tamburaškoj glazbi, pa tako i prema glazbi koju stvara i izvodi vokalno-instrumentalni sastav Putnici. Ta ljubav rodila se prije nekoliko godina na prvom humanitarnom koncertu koji su održali u organizaciji Kršćanske adventističke crkve u Daruvaru, a nastavila se do današnjeg dana organiziranjem još dvaju koncerata istog duha.

Humanitarni koncert koji je održan 24. siječnja 2015. godine ipak se ponešto razlikovao od predhodnih. Taj je koncert bio poseban iz dva razloga, prvi je bila kutna garnitura za sjedenje, a drugi razlog možemo nazvati san. Naime, trenutno Udruga Korak dalje iz Daruvara provodi trogodišnji program “Idemo dalje” — poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Taj program predstavlja izvaninstitucionalni oblik skrbi za osobe s invaliditetom, a u njeg je uključeno jedanaestero korisnika iz različitih mjesta s područja Daruvara. Program poludnevnog boravka odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama omogućava izlazak iz monotone svakodnevice i izoliranosti od društvenog života, budući da svi oni nakon završetka školovanja ostaju sami unutar vlastitih obitelji. Dakle, nisu uključeni niti u jedan oblik skrbi. Stoga često znamo reći da poludnevni boravak za naše članove znači život, jer kroz aktivnosti koje se provode tim programom svakodnevno uče i doživljavaju nešto novo te im one omogućavaju da se osjećaju barem dijelom kao i njihovi vršnjaci, jer se u njihovom životu događa nešto zanimljivo i imaju priliku iskazati svoje sposobnosti i pritom biti pohvaljeni i cijenjeni. Želja svih članova Udruge jest da svojim korisnicima prostor u kojem se druže učine što ljepšim, sigurnijim i udobnijim. Upravo iz tih razloga osobe s intelektualnim poteškoćama koje su uključene u rad Udruge slobodno iznose svoje želje i potrebe, a jedna od važnijih koje su istaknuli bila je želja i potreba za kutnom garniturom za sjedenje. Pojedine takve osobe imaju epileptičke napade te im je potrebno osigurati što sigurniji kutak gdje bi u slučaju napada mogli prileći. Isto tako, kad se umore od rada, vole se malo odmoriti. Zahvaljujući novčanim sredstvima koja su prikupljena na koncertu, Udruga je kupila veliku kutnu garnituru koja savršeno pristaje u naš prostor. Nakon što smo obavili sve potrebne radnje namiještanja i isprobavanja kvalitete kutne garniture, pozvali smo pastora Dejana Vučetića iz Kršćanske adventističke crkve u Daruvaru da nas posjeti kako bismo mu još jednom zahvalili i pokazali koliko nam taj dar znači. Isto tako, želimo se zahvaliti i članovima glazbene skupine Putnici na omogućenoj prilici da ostvarimo san koji smo već duže vrijeme snivali.

Ali te večeri ostvaren je još jedan san. San dječaka koji se od trenutka kad je čuo prve zvuke gitare i tamburice na drugom koncertu Putnika zaljubio u njihovu glazbu. Nabavio je njihov prvi CD, i otad riječi svih pjesama ne silaze s njegovih usana. Pjesma se slušaju dok traje njegova fizioterapija, dok se igra, dok je u Udruzi, pa skoro i dok spava. Možemo reći da je Luka najveći ljubitelj glazbenih Putnika, kako ih on naziva. Znajući za tu ljubav, članovi Udruge su u suradnji s članovima sastava organizirali posebno iznenađenje za Luku. Naime, osim slikanja s članovima sastava i boravka u njihovom društvu, Luka je bio pozvan na pozornicu da zajedno s njima odsvira i otpjeva njemu najdražu pjesmu “Ti”. Uzbuđenje je bilo nemjerljivo, a sreća vidljiva iz svemira. Večer i nastup s njegovim najdražim sastavom Luki je zauvijek urezana u sjećanje i česta tema njegovih daljnjih priča. Ali Luka već kuje nove planove, tako da ovoj priči zasigurno još nije kraj. Želimo se zahvaliti u ime svih korisnika, a posebice u Lukino ime, na predivnom poklonu koji su nam članovi sastava Putnici i Kršćanske adventističke crkve Daruvar, zajedno s vjernicima iz okolice Daruvara pružili te večeri. Naime, to nije bila samo ohrabrujuća riječ otpjevana u vrhunskoj glazbi, to je bila nada u nešto bolje i nešto vrednije, to je bio topao smiješak, čvrsti stisak ruke, odvojeno vrijeme za nas, to je bio osjećaj pripadanja. Upravo su to najveće potrebe u ovom ubrzanom i otuđenom svijetu. Veliko hvala Putnicima što su nam dali priliku da zajedno sudjelujemo u nečemu, licem u lice!

Sanela Ruth Kolar

www.udrugakorakdalje.hr


Komentiraj