Jutarnji stih

Iskorijeniti zle navike

“Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo.” (2. Korinćanima 5,17)

Zahvaljujući Kristovoj sili, muškarci i žene su slomili okove grešnih navika. Odrekli su se sebičnosti. Bezbožan je postao pobožan, pijan trijezan, a nemoralan čist. Duše koje su nalikovale Sotoni, preobrazile su se u sliku Božju. Ova je promjena sama po sebi čudo nad čudima. Promjena koju je izvršila Riječ, jedna je od njezinih najdubljih tajni. Mi je ne možemo razumjeti; možemo samo vjerovati da je, kako izjavljuje Sveto pismo, “Krist, nada slave… među vama”. …
Odbacujući sve što bi ga moglo omesti u napredovanju ili odvratiti noge drugih od uskog puta, vjernik će u svojem svakidašnjem životu očitovati milosrđe, ljubaznost, poniznost, krotkost, strpljivost i Kristovu ljubav.
Snaga za uzvišeniji, čišći i plemenitiji život naša je velika potreba. Previše je naših misli posvećeno svijetu, a premalo nebeskom kraljevstvu.
U nastojanju da postigne ideal koji mu je Bog postavio, kršćanin nema razloga za očajavanje. Zahvaljujući Kristovoj milosti i snazi, svima je obećano moralno i duhovno savršenstvo. Isus je izvor snage, izvor života. (Djela apostolska, str. 299—300)
Posvetimo se proučavanju Božje svete Riječi i neka njezina sveta načela nadahnu naš život. Hodimo pred Bogom krotko i ponizno, ispravljajući svakog dana svoje pogreške. … Ako svoju volju podredite Kristovoj volji, uživat ćete mir i spokoj. Tada će Kristova ljubav zavladati vašim srcem, dovodeći u pokornost Spasitelju sve njegove tajne pobude. Nagla i naprasita narav bit će ublažena i svladana uljem Kristove milosti. …
Onaj tko je stekao novo srce, ponizno i zahvalna srca oslanja se na Kristovu pomoć. U njegovom životu vide se plodovi pravednosti. Nekad je volio samo sebe. Uživao je u svjetovnim zadovoljstvima. A sada je njegov idol zbačen s prijestolja i Bog je preuzeo vrhovnu vlast. Grijehe koje je nekada volio, sada mrzi. Čvrsto i odlučno korača putem svjetosti. (Poruka mladima, str. 38,39)


Komentiraj