Duhovnost

Istine o gubitku posla koje treba upamtiti

“Jer je riječ Gospodnja pouzdana, i u svemu djelovanju svojem on je vjeran.” (Psalam 33,4)

Posljednjih tjedana borimo se s različitim životnim izazovima. Možda ste otpušteni s posla i iznenada ste se suočili s nepredviđenim novčanim poteškoćama. Gubitak posla može se činiti katastrofalnim, i možda se možemo osjećati nespremnima prihvatiti ono što je pred nama. Kad okolnosti postanu izvan onoga što možemo nadzirati, svatko od nas može izabrati kako će djelovati. Možemo “ući u špilju i sakriti se”, potonuti duboko u potištenost; ili možemo pogledati Isusa, suočiti se sa stvarnošću i odlučiti krenuti naprijed.

Da bismo ponovno stekli ispravno gledište, ključno je uspostaviti našu vjeru. To je najvažnije. To ćemo učiniti “usmjeravajući pogled na Isusa” i sjećajući se i držeći se Njegovih obećanja. “Gledajući na utemeljitelja i usavršitelja vjere, Isusa, koji mjesto određene sebi radosti podnese križ ne mareći za sramotu, i sjede s desne strane prijestolja Božjega.” (Hebrejima 12,2)

Sjetimo se ove četiri istine:

  1. Isus potpuno razumije nevolju u kojoj smo se našli.

“Uzdaj se u Gospoda svim srcem! Na svoju razboritost ne oslanjaj se!” (Izreke 3,5) Isus je pouzdan i vjerodostojan. “I reče onaj, koji je sjedio na prijestolju: ‘Evo sve novo činim.’ I reče mi: ‘Napiši, jer su ove riječi vjerne i istinite.’” (Otkrivenje 21,5) Događaji koji su izmakli našem nadzoru ponekad nas iskušavaju da tražimo objašnjenje od Boga. Bogu se ne sudi, a kad bismo to i mogli, uvidjeli bismo da je On potpuno savršen! Povjerenje u Njega uspostavlja ravnotežu u našem životu, oblikujući dugoročnu stabilnost.

  1. Isus nam je obećao mir dok prolazimo kroz nevolje.

“Ovo vam rekoh, da u meni mir imate. U svijetu imate tjeskobu; ali se radujte: Ja sam nadvladao svijet.” (Ivan 16,33)

Teška vremena podsjećaju nas da istinski mir možemo pronaći samo u Isusu. Uzmimo vremena i razmislimo o ovom obećanju, moleći Svetoga Duha da nas ispuni dokazima obećanog mira. Kad prilike u našem životu postanu osjetno teške, a sigurno hoće, ne zaboravimo Božju vjernost!

  1. Isus nas nikada neće napustiti.

Ne ljubimo novac; budimo zadovoljni onim što imamo. Jer Bog je rekao: “Ne budite srebroljupci; budite zadovoljni onim što imate. Jer on reče: ‘Neću te ostaviti, niti ću od tebe odstupiti.’” (Hebrejima 13,5)

Nikada nećemo biti ostavljeni da sami rješavamo svoje osobne nevolje, kao što je gubitak posla, jer Isus je tako obećao. Budimo sigurni i uvjereni da nas ništa i nikada ne može odvojiti od Njegove ljubavi, čak niti ako smo izgubili redovite prihode. “Jer sam uvjeren da ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sila, ni visina, ni dubina, ni drugo kakvo stvorenje ne može nas rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.” (Rimljanima 8,38.39) Lako se razočarati i postati ogorčen, ali umjesto toga, budimo sigurni u Njegovu sposobnost rješavanja problema u kojem smo se našli!

  1. Isus nas preobražava kroz ove nemile događaje.

“Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti, znajući da kušanje vaše vjere gradi strpljivost.” (Jakov 1,2-4) Kad nam bilo kakva nevolja pokuca na vrata, smatrajmo to prigodom za veliku radost. Jer znamo da, kad se naša vjera kuša, naša izdržljivost ima priliku rasti. Pa neka raste, jer kad nam se izdržljivost u potpunosti razvije, bit ćemo savršeni i cjeloviti!

Kad prolazimo kroz nevolju, teško je sve to shvatiti kao priliku, ali Bog stalno radi na tome da sazrijemo i razvijemo se i u teškim okolnostima! Ako smo odabrali imati povjerenje u Njega, On će djelovati dok se mi suočavamo s nekim stresnim događajem, i pokrenut će novu vatru u našoj vjeri. Druga mogućnost je smrzavanje i hladnoća u našem srcu, a to nikada ne vodi k boljitku. Povjerenje u Boga pomoći će nam da izrastemo u ono što je Bog namijenio da postanemo!

Molitva

“Gospodine Isuse, ne osjećam se spremno za ono što je preda mnom, ali vjerujem da me preobražavaš! Oslanjam se na Tvoja obećanja i znam da me razumiješ. Molim za mir dok počivam u ovoj istini. Znam, po Tvojem obećanju, da me nikada nećeš iznevjeriti niti napustiti. Hvala Ti na tvojoj velikoj ljubavi!”

Elizabeta Brechelmacher Abramović

Podijeli