Jutarnji stih

Iz štale u literarni evangelizam

“To je dobro i ugodno pred Bogom, Spasiteljem našim, koji hoće da se svi ljudi spase i dođu do potpune spoznaje istine.” (1. Timoteju 2,3.4)

Nakon što su mu roditelji umrli, Maung Maung Gyi ostao je sam i bez nasljedstva. Budući da je bio zainteresiran za čitanje Biblije, uštedio je nešto novca i kupio malu Bibliju. Međutim, muž njegove sestre isto je tako želio Bibliju pa mu ju je Maung dao. Taj čovjek je čuvao i čitao Bibliju dvije godine, a onda ju je vratio Maungu.

U tom trenutku Maung je radio u štali koja je bila u vlasništvu baptističkog pastora. On je spavao u štali i noću je palio veliku svijeću kako bi uz njezinu svjetlost mogao čitati Bibliju. Jednoga dana njegov rođak je vidio da Maung čita Bibliju i sjetio se da ima knjigu The Marked Bible (Označena Biblija). I tako je donio tu knjigu Maungu. Dobio ju je na adventističkom evanđeoskom sastanku, a sadržavala je zanimljivo iskustvo pomorca koji je pronašao Gospodina. Budući da Maung nije bio visoko obrazovan, trebalo mu je dovoljno vremena da polako pročita knjigu. Tijekom čitanja pronašao je jasno objašnjenje o suboti i druge zanimljive biblijske istine. Pitao se zašto Baptistička crkva svetkuje nedjelju, prvi dan tjedna, kad Biblija objavljuje sedmi dan kao dan odmora. Pitao je baptističkog pastora o tome. Njegov odgovor je bio da je “subota židovski, a ne kršćanski dan odmora”. Također je savjetovao Maungu da čita samo Novi zavjet, “jer Stari zavjet pripada Hebrejima”.

Stoga je Maung otvorio Bibliju u Novom zavjetu, ali je i tu pročitao da je sedmi dan dan odmora. Otkrio je da su Isus i apostoli držali sedmi dan – subotu – kao Božju uspomenu na stvaranje. U svojem selu imao je prijatelja koji je postao adventist sedmoga dana. Taj prijatelj i adventistički okružni pastor pomogli su Maungu u proučavaju Biblije i pripremi za krštenje. Danas je Maung vjernik Adventističke crkve.

U želji da služi Isusu, Maung je prisustvovao školi za poduku literarnih evanđelista kako bi mogao uspješno raditi s literaturom. Bog je Otac siromašnih i bogatih. On traga za onima koji će odgovoriti na Njegov poziv. Bog je pozvao Maunga iz štale u plemeniti posao literarnog evanđelista i on se odazvao.

Maung Maung Gyi, Mianmar


Komentiraj