Jutarnji stih

Izazov pred mladima

“Neka te nitko ne prezire zbog tvoje mladosti! Štoviše, budi uzorom vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći!” (1. Timoteju 4,12)

Na mojem prvom mjestu rada kao propovjednika otkrio sam da mnogi mladi u Crkvi žive ispraznim životom, što me je veoma brinulo. Postavljao sam izazov pred mlade da pronađu posao i žive produktivnim i ispunjenim životom. Pokazalo se, međutim, da se kod većine poslova zahtijevao rad subotom ili su mogli dobiti samo vrlo oskudnu plaću. Dok sam se pitao kakvo bi moglo biti rješenje, pogodila me je jedna misao: “Zašto ne bismo pokrenuli program literarnog evangelizma?” Predložio sam to mladima, a oni su mi uputili izazov da im posvetim vrijeme potrebno za poduku, što sam i učinio.

Naša kolportaža otpočela je u vojarni u Ilorinu. Očekivao sam da to mjesto bude pogodno kao poligon na kojem će mladi stjecati praktična znanja. Počeli smo tako što smo prodavali knjige nižim časnicima i vojnicima, ali sam želio da dopremo i do zapovjednika i najviših časnika. Zato sam namjerno postavio prezentaciju knjiga, uključujući obiteljsku Bibliju, na takvo mjesto na kojem će ih glavni zapovjednik u prolazu morati zamijetiti. Plan je uspio. Kad je došao, sprijateljili smo se i on je izrazio želju da kupi Bibliju s apokrifima. Prodao sam mu takvu Bibliju i dodao knjigu Velika borba. Zatim smo se dogovorili da ga u neko drugo vrijeme posjetim u njegovom uredu.

Ušao sam u njegov ured samo nekoliko minuta prije nego što su ga podčinjeni časnici došli, jedan za drugim, pozdraviti. Poslije sam saznao da su bili sumnjičavi prema meni jer su se pitali kako mogu tako slobodno razgovarati s njim. Pošto sam napustio njegov ured, njegov pomoćnik rekao mi je da su sedmorica časnika zatražila da ih posjetim u njihovim uredima. Petorica od njih kupila su Veliku borbu i ja sam od tog trenutka postao njihov veliki prijatelj. Jedan od njih je, nakon što je pročitao Veliku borbu, odlučio pružiti i novčani doprinos našoj crkvi. Rekao je da nikada prije nije bio toliko prosvijetljen čitanjem jedne knjige.

Osjećate li da biste trebali uključiti u djelo mlade u vašoj crkvi? Predložite im literarni evangelizam. Mladi vole izazove. To se isplati samim mladima kao i Crkvi! Literarni evangelizam je vrijedan i dostojanstven posao jer vam osigurava prihod dok zadobivate duše.

David Adewale Alabi, Nigerija


Komentiraj