Izbjeglička kriza u tijeku

Vijesti 24. 09. 2015.

ADRA Hrvatska

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatsku od početka migracijske krize je ušlo nekoliko desetaka tisuća izbjeglica. Oni, međutim, nastavljaju svoje putovanje preko Hrvatske u Mađarsku i, manjim dijelom, u Sloveniju.

U subotu je u Opatovcu započela izgradnja šatorskog naselja, koje može primiti oko 5.000 ljudi, a u koje su sada prebačene sve izbjeglice iz Tovarnika. Planirano je da se izbjeglice tamo zadržavaju  24 do 36 sati, uz osiguran pristup hrani, skloništu te sanitarnim čvorovima. Sve novopridošle izbjeglice upućuju se prema Opatovcu, koji se nalazi petnaestak kilometara od Tovarnika, odakle se organiziranim prijevozom autobusima ili vlakovima upućuju prema granici s Mađarskom. Mediji navode da je situacija u šatorskom naselju mirna, ali da izbjeglice neprestano pristižu.

U suradnji s udrugom B.a.B.e. i Centrom za mirovne studije, ADRA Hrvatska je započela akciju prikupljanja humanitarne pomoći pod nazivom “Abeceda solidarnosti”, te je zasada prikupljeno oko 40 paleta humanitarne pomoći. ADRA Hrvatska je 18. rujna uputila kamion pomoći prema Belom Manastiru, no u međuvremenu su izbjeglice prebačene u Mađarsku. Pošto su izbjeglice stalno u pokretu, teško je predvidjeti gdje je najbolje organizirati podjelu humanitarne pomoći. Čini se da će se sada većinom zadržavati u šatorskom naselju u Opatovcu. ADRA Hrvatska sudjeluje u svim koordinacijskim sastancima Crvenog križa i MUP-a, te je u procesu čekanja službenog dopuštenja da kao ravnopravni partner Crvenog križa ostvari pristup u kamp, gdje će se distribuirati humanitarna pomoć.

ADRA Hrvatska je dobila donacije od ADRA mreže te od građana Republike Hrvatske za uređenje i organizaciju info-centara za izbjeglice. Info-centri omogućuju izbjeglicama da dobiju informacije o svojim pravima, lokacijama gdje mogu dobiti zdravstvenu pomoć, informacije o valuti, lokaciji gdje se trenutno nalaze, te ostale bitne informacije. Također, ADRA Hrvatska je u mogućnosti osigurati do stotinu madraca na lokacijama na kojima se za to pokaže potreba.

Ukoliko ste voljni pomoći, molimo vas da se prijavite za volonterski rad na mail office@adra.hr ili putem Facebook stranice. Pomoć izbjeglicama možete ostvariti i doniranjem novca, i to prema namjenskim paketima:

  1. Madrac – 80,00 kn
  2. Paket hrane: riblja konzerva, 2 jabuke, crni kruh, ajvar, 1,5 l vode – 60 kuna
  3. Higijenski paket: sapun, gel za tuširanje ili vlažne maramice, zubna pasta, dječje pelene ili ženski higijenski ulošci – 45,00 kn
  4. Opremanje info-centra – 100,00 kn

Financijska sredstva se mogu donirati i izvan okvira namjenskih paketa, a poslužit će kao pomoć u prijevozu, logistici te distribuciji humanitarne pomoći.

Hvala na suradnji i pomoći.

 

 

Broj računa za donacije:

IBAN HR5923600001101582233

SWIFT ZABAHR2X

ADRA Hrvatska Prilaz Gjure Deželića 77

10000 Zagreb

Zagrebačka banka

Trg Bana Jelačića 10

 

Adventpress

Leave a Comment