Vijesti iz lokalnih crkava

Jesenski sabor u Grubišnom Polju

Foto: Miroslav Lorencin

Subota 6. listopada osvanula je obasjana suncem i toplinom prekrasnog jesenskog jutra. Takva atmosfera bila je pravi blagoslov koji se osjećao tijekom cijelog dana trajanja sabora koji se odvijao u prostorima Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman u Grubišnom Polju. Cijelodnevno druženje i bogoslužja bili su ispunjeni glazbom, molitvom, iskustvima, kao i izvještajima o radu crkvi iz virovitičkog, slatinskog, novogradiškog i daruvarskog okruga. Prilikom svakog izlaganja bilo je i više nego jasno kako je misija blagoslovljena, a misijsko polje puno plodova.

Tema sabora bila je “Čuvajmo povjereno”. Svakome od nas povjereni su razni talenti koje je potrebno brižno njegovati i o kojima se je potrebno brinuti kao o najnježnijim cvjetovima. A povjerene su nam i duše naše braće i sestara koje također trebamo čuvati jer su međusobni odnosi blago koje se teško sakuplja, a lako gubi. O svemu tome tijekom jutarnje je propovijedi govorio predsjednik Hrvatske konferencije Bobo S. Marčeta.

Sabor ne bi bio sabor bez ukusnog zajedničkog ručka u prostorijama lokalnog Vatrogasnog doma pripravljenog u organizaciji vjernika iz Grubišnog Polja koji su velikim trudom i zalaganjem učinili da okrepa bude ukusna, a vrijeme provedeno u zajedničkim razgovorima i druženjima ugodno i korisno.

I kao što nas je sunce tijekom jutra pozdravilo svojom toplinom, isti se takav osjećaj prelio i na popodnevno bogoslužje u organizaciji mladih. Ponovno je bilo pjesme, molitve i raznih poučnih te ohrabrujućih iskustava. Ponajviše su bila upečatljiva iskustva pastora Josipa Salajstera – on je na dojmljiv način prepričao događaje koji su mu se dogodili prethodnog ljeta, a koji su svima nama prisutnima još više učvrstili vjeru u Boga. Potom smo čuli i vijesti o aktivnostima iz daruvarskog okruga poslije kojih samo možemo reći hvala Bogu na Njegovim slugama i vjernicima koji šire Radosnu vijest svuda oko sebe.

Foto: Miroslav Lorencin

Kao što su mladi bili zaduženi za bogoslužje, tako je i njihov vođa pri Hrvatskoj konferenciji, pastor Anton Matej Lukšić, održao duhovnu misao. Njegova je duhovna poruka nastavila smjer jutarnje propovijedi. Valja ponoviti da je jedna od najvažnijih stavki u životu vjernika čuvanje povjerenoga i međusobna briga jednih za druge. To je misija koja nam je povjerena i koju moramo savjesno obavljati.

Na kraju, dok se subota primicala kraju i dok je sunce svakim trenutkom sve više zalazilo iza oblaka, oprostili smo se jedni od drugih. Do sljedeće prilike, do sljedeće subote, do sljedećeg sabora. Napunjenih srca, puni nadahnuća i Božjeg vodstva nastavljamo rad na spašavanju duša, kao i brizi jednih za druge – jer to su zadaci koje nam je Bog povjerio. Vjerujemo i nadamo se da će Crkva i u idućem razdoblju nastaviti s rastom te da će biti još mnogo duša koje će prihvatiti Boga kao svojega osobnog Spasitelja.
Ozren Kos