Vijesti

Jesenski sabor u Osijeku

Ovogodišnji jesenski sabor u Osijeku održan je 5. listopada 2019. godine po sunčanom i toplom vremenu, a okupio je veliki broj gostiju iz cijele Slavonije i Baranje. Pozdravne riječi dobrodošlice svima nazočnima uputila je Nensi Jaklić, starješinica osječke crkve, a zatim je uslijedio raznovrstan program u kojem su se izmjenjivali gosti-govornici i glazbene točke izvođača domaćina.

Prvo je gost iz Hrvatske konferencije, pastor Nebojša Milovanović, iznio uvodnu pouku za ovo tromjesečje o Ezri i Nehemiji, te nam otkrio jezgrovito geslo sabora: “Moli, djeluj, zahvali.” Potom je voditeljica misijskog odjela osječke crkve Blanka Gigić Karl iznijela zanimljivo izvješće i prezentaciju o vrlo uspješnom susretu mladih u okviru projekta “Zdrav duh u zdravom tijelu”, koji je nedavno održan u Osijeku. Direktorica ADRE Hrvatska Slavica Marčeta izvijestila nas je o tijeku humanitarnog projekta pomoći obitelji Filaković iz Potnjana, u koji smo kao crkveni okrug i matična crkva aktivno uključeni. Iza toga nam je pastor Anton Matej Lukšić riječju i slikom predočio mnoge i uspješne aktivnosti koje su ove godine ostvarene u Hrvatskoj konferenciji.

Bogoslužje je bilo obogaćeno raznovrsnim glazbenim točkama, u čemu su sudjelovali osječki mješoviti sastav, muški kvartet iz Vinkovaca, instrumentalni sastav Eben-ezer, duet Škulac iz Draža te združeni crkveni zbor slavonsko-baranjskog okruga. Glavni govornik sabora bio je predsjednik Hrvatske konferencije, pastor Bobo Marčeta, a njegova je tema bila usmjerena na misiju. Isusov poziv iz Mateja 28,19: “Idite i naučite sve… i ja sam s vama” jest nalog,  ali i obećanje o Božjoj potpori u svečanom pozivu propovijedanja Radosne vijesti o Kristovom dolasku.

Zajednički ručak za sve nazočne poslužen je u potkrovlju crkve, iza čega je slijedilo poslijepodnevno bogoslužje nastavljeno u istom misijskom duhu. Sastojalo se od tri bloka, prema geslu sabora, u obliku interaktivnih radionica s vjernicima, koje su vodili naši gosti Mario Šijan, Nebojša Milovanović i Anton Matej Lukšić. Zaključnu riječ dao je pastor Bobo Marčeta, jasno nam poručivši da nema stajanja kad združeni u molitvi krenemo širiti Radosnu vijest. Naši su gosti dali sve od sebe kako bi nas ohrabrili i snažno potaknuli da se cijelog srca, predano i revno uključimo u misiju i ostvarimo geslo sabora — ne samo u svojem osobnom životu, već i  u životu crkve kao cjeline.

Gordana Balašević

Podijeli