Jesenski sabor zagrebačkih adventističkih crkava

Vijesti 31. 10. 2012.

U subotu 27. listopada održan je redoviti jesenski sabor zagrebačkih crkava.  Ovogodišnji sabor održan je u prostoru Kršćanske adventističke crkve na Prilazu Gjure Deželića 77. Misao vodilja bila je “Evanđelje u fokusu”. Za razliku od ostalih godina, ovogodišnji sabor imao je znatno drukčiju koncepciju. U tom smislu je samo bogoslužje koje su vjernici imali u crkvenom prostoru trajalo nešto više od sat vremena. Okupljenim vjernicima zagrebačkih crkava duhovnu poruku prije podne uputio je pastor Branko Bistrović, koji trenutno obnaša dužnost predsjednika Jadranske unije konferencija . U svom izlaganju naglasio je različit povijesni pristup fokusiranosti vodstva crkve kojoj je u određenom razdoblju u središtu propovijedanja bio Božji zakon. Također je istaknuo da je došlo do “evolutivne” promjene u pristupu koji upućuje na križ, to jest na Isusa i to raspetoga.

Ono što se uočava danas u naviještanju Crkve jest upravo potreba za promjenom u smislu istinskog naviještanja Evanđelja kao što je to činio i Isus. Imati Evanđelje u fokusu znači i konkretnu opredijeljenost službi drugima, upravo po uzoru na Isusa.  Skupina vjernika iz crkve Zagreb 2 posjetila je dom u Vugrovcu, koji skrbi za djecu koja su ostala bez roditeljske skrbi te su im uručeni prigodni pokloni. Druga skupina, u kojoj su bili zastupljeni vjernici iz svih zagrebačkih crkava, posjetila je Centar Goljak, za djecu s posebnim potrebama i Centar za odgoj i obrazovanje Prekrižje za djecu s poteškoćama u mentalnom razvoju. Obradovali su djecu zakuskom, poklonima, druženjem i pjesmom uz pratnju instrumenata. Posjećen je starački dom na Jordanovcu u kojem su djeca s Prilaza priredila mali glazbeni program, a ravnatelju je predana određena svota novca kao mala pomoć za održavanje doma.  Posjećivani su i bolesnici po bolnicama, kao i vjernici koji iz zdravstvenih i drugih razloga trenutno ne mogu dolaziti u crkvu. Skupina volontera nudila je zainteresiranima Bibliju uz predstavljanje Dopisne biblijske škole. U suradnji s Udrugom “Više od života”, u trgovačkim centrima Avenue mall i Arena centar promovirana je akcija jedinstvenog sadržaja: besplatna Dopisna škola zdravlja – “Procvat zdravlja”, koja u osam koraka na praktičan i stručan način educira o zdravlju. Vjernici crkve Zagreb Novi uspješno su sproveli anketu pod nazivom: “Samo istinske vrijednosti istinski obogaćuju”.

Uz slikovnu prezentaciju, na popodnevnom bogoslužju su vjernici imali priliku vidjeti i čuti ohrabrujuća iskustva iz onoga što je u sveti subotnji dan učinjeno na dobro i blagoslov naših bližnjih koji su u potrebi. Duhovnu poruku uputio je pastor Zlatko Musija, predsjednik Hrvatske konferencije, koji ujedno obnaša i službu tajnika za misionstvo u Jadranskoj uniji konferencija. Srž poruke izrečena je u veličini i moći Božje ljubavi koji nas voli silno i bezuvjetno. Također je istaknuo da se na takvu ljubav može uzvratiti samo istinskom ljubavlju koja proizlazi iz naše slobodne volje, a ona nije podložna nikakvoj prisili.

Mladen Juričević

Leave a Comment