Duhovnost

Kako upoznati Boga?

Boga upoznajemo isto onako kako upoznajemo ljude. Kako smo upoznali svojega bračnog druga, prijatelje, svoju djecu? Možete li nekoga dobro upoznati ako nikad niste s njim, ako ne kontaktirate, ako ga nikad niste vidjeli?

Bilo je to prije više godina. Prigodom posjeta Australiji jedna me vjernica upoznala sa svojim problemom. Kao novorođenče usvojila ju je adventistička obitelj. Tek kad je odrasla, saznala je da joj to nisu pravi roditelji. U međuvremenu se udala i preselila u Australiju. No stalno ju je progonila želja da upozna svoju pravu majku.

Sve što mi je mogla dati bilo je ime, prezime i adresa koju je dobila preko našega veleposlanstva. Molila me da joj pomognem. Pričala mi je kako zamišlja svoju majku. Nalazila je opravdanje što ju je dala na usvajanje: možda je dijete bilo izvanbračno, a ona mlada. Možda se našao drugi koji se htio njome oženiti, ali nije smio znati za to dijete. Možda je pripadao bogatoj obitelji koja nije smjela znati za njezinu prošlost.

Dakle, nije poznavala svoju majku. Nažalost, kad smo supruga i ja uspjeli pronaći majku, uvidjeli smo da je prostitutka s više nezakonite djece, bolesna, u bijedi, propala duša. Najstariji sin bio je u policiji registriran među prvim ovisnicima u gradu.

I tako ta mlada vjernica nije upoznala svoju majku. Nije mogla imati povjerenja u nju da je neće ucjenjivati i zlorabiti njezinu djetinju ljubav.

Jasno je: da bismo u nekoga stekli povjerenje, moramo ga dobro poznavati. Tako je i s Bogom. Povjerenje u Njega možemo razviti samo ako Ga dobro upoznamo. A Sveto pismo je knjiga koja nam to omogućuje, zato jer ono otkriva Boga, prikazuje Ga onakvim kakav jest. I što više vremena budemo provodili s Njim, to će naše poznanstvo biti prisnije.

Stoga je Isus s pravom rekao: “Vi ste moji prijatelji ako učinite što vam zapovijedam. Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što namjerava činiti gospodar. Nazvao sam vas prijateljima, jer vam saopćih sve što sam čuo od Oca.” (Ivan 15,14.15)

Postupimo li tako, naše prijateljstvo s Njim svakoga dana će se produbljivati. Bit će nam sve draži i sve ćemo Ga više voljeti.

Hinko Pleško

(tekst je uzet iz knjige Zidovi ili mostovi)

Podijeli