Kolporter početnik, prvi dio

19. 02. 2015.

“Uzmem li krila zorina pa se naselim moru na kraj, i ondje bi me ruka tvoja vodila, desnica bi me tvoja držala.” (Psalam 139,9.10)

Nakon mnogo molitava, odlučio sam napustiti svoj posao i postati literarni evanđelist s punim radnim vremenom. Proučavao sam program studija za literarne evanđeliste i temeljno čitao knjigu Colporteur Ministry prije nego što sam donio konačnu odluku. Zatim je predstavnik knjižare razgovarao sa mnom i s mojom ženom Anitom, dajući nam ohrabrujuće savjete zasnovane na njegovom osobnom bogatom iskustvu.

Teritorij koji sam dobio za rad bio je više od pedeset kilometara udaljen od naše kuće – predaleko da bih jednostavno prestao s radom i otišao kući kada bih se obeshrabrio. Nije mi bio dodijeljen nijedan kolporterski vođa da me uputi u posao, pa sam otpočeo sam. Nije bilo lako ići od vrata do vrata, ali mi je prvog dana Gospodin pomogao da prodam dva kompleta knjiga. Bio sam presretan! To je bio početak.

Poslije mi se u radu pridružio iskusni literarni evanđelist. Ukočio sam se od straha! Kako ću se ja, novak u poslu, uspoređivati s prodajom iskusnog znalca? On je znao sve o planiranju i reklamiranju i došao je s naučenim preporukama za knjige. Zatim je rekao: “Pođimo na posao!” Znajući da sam napet, ljubazno mi je predložio: “Danas ću ja nuditi knjige.”

O, kad bih samo mogao prikazati koristi literature onako kako on to čini, bio bih sretan čovjek, govorio sam sâm sebi dok sam gledao ovo remek-djelo kolporterskog posla. Ali Bog je tijekom vremena u meni razvio umijeće komunikacije. Doista postoje znanstvena načela koja svi trebaju shvatiti ako u životu žele postići uspjeh. Dopustite mi da vam iznesem jedno iskustvo iz mojih ranih dana u polju.

Kad sam dobio prvi poziv (na temelju reklame u liječničkoj čekaonici) da nekome izložim knjige, bio sam jako uzbuđen. Žena po imenu Emily željela je više informacija o kompletu knjiga Bible Story i Bedtime Story.

Vozio sam do njezine kuće i kružio oko četvrti dvaput. Bicikli u dvorištu značili su da tu ima djece. Došao sam pred kuću s molitvom u srcu, uhvatio torbu s knjigama i žustro se uputio prema ulaznim vratima. Namjeravao sam primijeniti sljedeću taktiku: Prvo pitaj o obitelji, zatim o zanimanju, onda o religiji i na kraju posvjedoči o Božjoj ljubavi.

Kad sam pokucao, začuo sam strašan zvuk zvijeri iza vrata! U istom trenutku sam zaboravio na svoju taktiku i razmišljao samo o psu! Što da učinim?

John Silvestri, SAD

Leave a Comment