Vijesti

Kongres Adventista Jadranske unije konferencija – Misija (ne)Moguća

Maruševec, 15.9.2018, Hrvatska

I ove je godine tradicionalno na Učilišnom imanju u Maruševcu održan Kongres Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve, koji okuplja vjernike iz triju zemalja: Albanije, Hrvatske i Slovenije. Kongres je okupio više stotina vjernika iz raznih mjesta diljem Unije. Službeni gost govornik kongresa bio je pastor Patrick Johnson, voditelj Odjela za propovjedničku službu, subotnju školu i službu potrebitima pri Transeuropskom odjelu Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve. Svojim nadahnutim duhovnim porukama u tri nastupa potaknuo je sve prisutne vjernike na razmišljanje i odluku da je misija itekako moguća svugdje oko nas. Na nama je da nadahnuti Kristovim primjerom služimo nesebično u toj misiji. U lakšem razumijevanju pastora Johnsona pomogao je prevoditelj pastor Dejan Stanjević.

Prijepodnevni program predvodili su izvršna tajnica Svjetlana Veble i rizničar Jadranske unije konferencija Jovan Radovanov. Za ovu prigodu okupljeni su ansambl i glazbena skupina za proslavljanje pod stručnim vodstvom profesorice Svetlane Relić. Tako je nastupilo mnoštvo darovitih mlađih i starijih izvođača iz različitih krajeva Jadranske unije konferencija, i svi su oni pjevali i svirali na slavu Bogu. Kroz molitvu smo slavili Boga na tri jezika Jadranske unije kroz tri osobe koje su uputile zaziv Bogu. Skup je pozdravio i zaželio dobrodošlicu predsjednik Jadranske unije pastor Drago Mojzeš.

Budući da je tema ovogodišnjeg kongresa bila “Misija (ne)moguća!”, važni naglasci uz duhovne poruke bili su misijska perspektiva za budućnost, a iznijeli su ih predsjednici Hrvatske i Slovenske konferencije i Albanske misije. Ostale dijelove prijepodnevnog bogoslužja predvodili su članovi Izvršnog odbora Jadranske unije konferencija kao pastori i vjernici. Svi su služili predano i ohrabrujuće. Prijepodnevni program obilovao je pjesmom, molitvom i proučavanjem Božje riječi, koja je bila u središtu ovog bogoštovlja.

I ovaj Kongres ostat će zapamćen po mnogim srdačnim susretima vjernika iz svih krajeva, koji su proveli ugodno poslijepodne u razgovorima nakon zajedničkog ručka u zelenilu maruševečkog učilišnog imanja. Lijepo i ugodno toplo vrijeme dalo je poseban ugođaj godišnjem Kongresu adventista Jadranske unije.

Poslijepodnevni program se nastavio satom iskustava iz misije, koji je predvodio pastor Slobodan Bobo Marčeta, predsjednik Hrvatske konferencije. Različiti sugovornici predstavili su različite načine kako se obavlja misija Adventističke crkve u tri zemlje koje sačinjavaju Jadransku uniju. Poslijepodnevno bogoslužje predvodili su Tanja Popov i David Čiplić. Program je obilovao glazbom, nastupima sastava mladeži, Gospel ansambla Agape, dječjeg zbora te djece s posebnim udaraljkama tonechimes, što je posebno ponijelo srca prisutnih u slavljenju Boga.

Uz gosta govornika pastora Johnsona, koji je svojim porukama oduševio nazočno vjerništvo, skupu su se poslijepodne kraćim nastupima obratili i ravnateljica Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, dr. Đurđica Garvanović Porobija i voditeljica Odjela za odgoj pri Jadranskoj uniji, pastorica Ana Džuver. Obje govornice istaknule su velike dobrobiti adventističkog odgoja i obrazovanja utemeljenih na biblijskim vrijednostima. Kongres je završen obraćanjem pastora Drage Mojzeša, koji je zahvalio svima koji su doprinijeli pripremi i odvijanju ovogodišnjeg skupa, kao i glavnom govorniku pastoru Patricku Johnsonu koji je dao poseban začin i jasne poticaje na misijske aktivnosti u razdoblju koje je pred nama. Kongres je okrunjen adventističkom himnom “U divnoj nadi”, koja izražava čežnju za skorim svitanjem dana Kristovog dolaska u skladu s blaženom nadom svih čekalaca.

Autor: Neven Klačmer Fotografije: Darko Kovačević

 

Podijeli