Vijesti

Kongres adventista 2014. potaknuo na službu bližnjima

 

Glavni gost kongresa, Janos Kovacs-Biro, u propovijedima je pozvao vjernike u misiju i službu bližnjima. Obilježena 40. obljetnica adventističkog učeničkog doma u Maruševcu. Sudionicima kongresa obratio se predstavnik Vlade Republike Hrvatske Šime Jerčić i predsjednik Jugoistočnoeuropske unije Kršćanske adventističke crkve Đorđe Trajkovski. Nakon više godina na kongresu održan i mali festival duhovne glazbe.

 

Kongres Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve okupio je i ove godine mnoštvo vjernika koji su na svoj najveći godišnji skup pod geslom Za dobro mojih bližnjih doputovali u Maruševec u subotu, 20. rujna 2014. godine iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije i čak iz Albanije. Njih više od tisuću ispunilo je za tu priliku proširenu višenamjensku dvoranu Adventističkog učilišta u Maruševcu.

Nakon udruženog slavljenja i upućivanja zahvalnosti Bogu kroz pjesme, biblijske retke, kratka iznošenja iskustava i molitve, skupu vjernika obratio se gost, predstavnik Vlade Republike Hrvatske i ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj, gospodin Šime Jerčić. U svom obraćanju čestitao je četrdesetu obljetnicu adventističkog učeničkog doma u Maruševcu. Tom prigodom istaknuo je da Vlada ima potpisan ugovor s Kršćanskom adventističkom crkvom kojim su regulirana vjerska pitanja u skladu sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica i najvišim standardima demokratskih zemalja., izrazivši uvjerenje kako će novi naraštaji koji izlaze iz adventističke odgojno-obrazovne ustanove u Maruševcu pridonijeti boljoj sutrašnjici te kako nam ta mladost i živost svima može biti na poticaj.

Skupu vjernika na kongresu obratio se i predsjednik Jugoistočnoeuropske unije Kršćanske adventističke crkve, pastor Đorđe Trajkovski, te prenio bratske kršćanske pozdrave vjernika iz te unije. Zahvalio se za odličnu suradnju i za značajnu pomoć koju je među prvima poslala upravo Jadranska unija konferencija preko ADRA-e Hrvatska za poplavljena područja u Srbiji i Bosni, koje zajedno s Makedonijom i Crnom Gorom sačinjavaju Jugoistočnoeuropsku uniju. Izrazio je i svoje oduševljenje humanitarnim koncertom Gospel ansambla Agape iz Hrvatske koji je tjedan dana ranije nastupio u novosadskoj Sinagogi te na saboru i krštenju u vojvođanskom mjestu Orlovat.

U vrijeme kongresa na proputovanju kroz Hrvatsku našao se i pomoćni tajnik Sjevernoameričke divizije Kršćanske adventističke crkve, Kyoshin Ahn, te je i on uputio riječi pozdrava ističući predivnu zajedničku vijest Evanđelja koju imamo i poslanje da je dijelimo svima jer donosi nadu i viziju.

Kroz razgovor s ravnateljicom ADRA-e Hrvatska Ileanom Radojević i njezinim suradnicima volonterima, okupljeni vjernici na kongresu mogli su čuti iskustva o djelovanju adventističke Humanitarne organizacije ADRA tijekom nemilih događaja za vrijeme i nakon poplava koje su ove godine pogodile našu i susjedne zemlje.

Posebno svečano bilo je obilježavanje 40. obljetnice otvorenja adventističkog kampusa u Maruševcu, koji je uključivao muški i ženski internat te više zgrada za stanovanje osoblja i profesorskog kadra Učilišta. Kratki dokumentarni film priređen za tu priliku prikazao je povijest i razvoj te adventističke odgojno-obrazovne ustanove kroz razgovore s pojedincima koji su utkali svoj život u njezin uspjeh. Podsjetili smo se na mnoge vodeće ljude Adventističke crkve koji su pridonijeli osnivanju, izgradnji i razvoju škole te na prvi naraštaj učenika. Gromoglasan pljesak nakon filma govorio je o osjećajima prisutnih vjernika koji su gledali film s velikom pozornošću. Posebno je dirljiv bio trenutak kad je za govornicu pozvan pastor u mirovini Danilo Lolić sa suprugom Zoricom kako bi im se predalo cvijeće i poklon u znak zahvalnosti za vrlo predani rad i službu tijekom izgradnje kampusa i u godinama koje su uslijedile. Predsjednik Jadranske unije konferencija i Učilišta u Maruševcu, Zlatko Musija, uručio im je cvijeće i poklon uz prigodne riječi zahvalnosti, a pastor Lolić je uzvratio riječima da su oni bili samo jedni od mnogih kotačića koji su pridonijeli uspjehu i blagoslovima Učilišta.

Glavni gost govornik kongresa Janos Kovacs-Biro, voditelj Odjela misije Transeuropske divizije, obratio se vjernicima pričajući o čudesnim misijskim iskustvima koja se događaju diljem Europe, a zatim je u duhovnoj poruci o Pavlu i njegovom propovijedanju u Ateni pozvao sve da zamisle kako bi to bilo kad bi apostol Pavao danas posjetio Zagreb. Nastavio je zatim svoju poruku potičući vjernike na razmišljanje o suvremenim načinima kojima danas možemo dosegnuti svoje sugrađane. Istaknuo je da sukobi i naglašavanje grijeha neće učiniti Isusa privlačnim u životu ljudi koji nas okružuju, već ljubav, suosjećanje i naša služba njima. Iznad svega pokušao je probuditi žarku želju u srcima vjernika da se približe svojim bližnjima i donesu im spasonosnu poruku Evanđelja te da to učine jezikom koji će oni moći razumjeti, kao što je to učinio Pavao u Ateni.

Priređen je i poseban program za različite uzraste djece, kojega je osmislio i vodio voditelj Odjela djece i mladih Slobodan Bobo Marčeta sa suradnicima.

U stanci između prijepodnevnog i poslijepodnevnog dijela posjetitelji kongresa mogli su blagovati voćni obrok koji im je podijeljen i razgledati različite izložbe i štandove s promotivnim materijalima i literaturom. U tom vremenu gost Janos Kovacs-Biro priredio je i radionicu za one koji se dodatno zanimaju za misiju.

Nakon dužeg vremena na kongresu je poslijepodne upriličen i mali festival duhovne glazbe koji je okupio izvođače iz raznih krajeva Jadranske unije. Svi su oni slavili Boga svojim pjesmama i sviranjem različitih instrumenata. U bogatom i raznolikom programu nastupili su: maruševečki gospel zbor, AB vocal group, Gospel ansambl Agape, kvartet Agape, Eklesia iz Pule, puhački trio mladih talenata iz Slavonije, muški vokalni sastav i tamburaški sastav Eden također iz Slavonije, ženski vokalni trio iz Križevaca, solistica Elizabeta Abramović, vokalno-instrumentalni sastav Putnici i puhački kvintet iz Slovenije. Posebna gošća festivala bila je solistica Morana Mesić iz New Yorka. Nakon otpjevane solo pjesme posvjedočila je o svojem osobnom iskustvu obraćenja Bogu kroz glazbenu suradnju i prijateljstvo s članovima ansambla Agape u kojem je pjevala prije odlaska u Sjedinjene Američke Države.

Između nastupa glazbenika u poslijepodnevnoj propovjedi gostujući govornik Kovacs-Biro ponovno je pozvao okupljene vjernike da upoznaju druge ljude s Isusom, bez ikakvih predrasuda prema njihovom stilu življenja. Istaknuo je Isusov primjer u svjedočenju različitim grešnicima i naglasio da je crkva jedina ustanova na svijetu koja ne postoji zbog svojih članova već za dobro onih koji to nisu — jer ih želi upoznati s Bogom.

Voditelji kongresa, tajnik unije Neven Klačmer, tajnik za komunikacije Darko Kovačević i pastor maruševečke crkve u kojoj se kongres već godinama održava Dean Stanjević isticali su misiju i službu bližnjima kroz slavljenje i zahvalnost Bogu, iznošenje iskustava i naglašavanje vrijednosti odgoja i obrazovanja te humanitarnog rada.

U tom istom duhu završili su i predsjednici Hrvatske konferencije Drago Mojzeš i Slovenske konferencije Zmago Godina, koji su na kraju kongresa pozvali sve vjernike da se svojim osobnim zalaganjem na različite načine pridruže raznim organiziranim misijskim, zdravstvenim, humanitarnim, društvenim i drugim projektima i na taj način stvarno pridonesu ostvarenju gesla kongresa “Za dobro mojih bližnjih”.

Kongres je i ove godine posjetila ekipa Hrvatske radiotelevizije koja je razgovarala s vodećim ljudima iz uprave Jadranske unije konferencija i snimila priloge o kongresu i obilježavanju četrdesete obljetnice učeničkog doma u Maruševcu. Prilozi su emitirani u emisijama “Duhovni izazovi” na Hrvatskoj televiziji i “Religijskom forumu” na Hrvatskom radiju.

Darko Kovačević

 

 

Preuzmi


Komentiraj