Krist kao Posrednik

26. 05. 2013.

“Krist, naime, nije ušao u Svetinju nad svetinjama napravljenu rukom, koja je samo slika prave, nego u samo nebo, da posreduje za nas pred licem Božjim.” (Hebrejima 9,24)

Grijeh Adama i Eve prouzročio je strašno razdvajanje Boga i čovjeka. Krist je stupio između grešnog čovjeka i Boga i rekao čovjeku: “Sada možeš izići pred Oca; stvoren je plan po kojem se Bog može pomiriti s čovjekom i čovjek s Bogom; preko posrednika ti se možeš približiti Bogu!” I sada On stoji i posreduje za tebe! On je Veliki svećenik koji se moli za tebe; a ti trebaš doći i iznijeti svoj slučaj Ocu preko Isusa Krista. Na taj način možeš dobiti pristup Bogu. (2T 591)
Isus Krist je prikazan kako stalno stoji pred žrtvenikom, u svakom trenutku nudeći žrtvu za grijehe svijeta. On je sluga pravog Svetišta koje je podigao Bog, a ne čovjek. Simboličke sjene hebrejskog Svetišta nemaju više nikakve vrijednosti. Dnevno i godišnje simboličko posredovanje više se ne mora obavljati, ali je žrtva pomirnica preko Posrednika bitna zbog stalnog ponavljanja grijeha. Isus služi u Božjoj prisutnosti prinoseći svoju prolivenu krv, kao krv zaklanog jaganjca. …
Bogoslužja, molitve, hvale, pokajničko priznanje grijeha, sve se to podiže kao ugodni miris od istinskih vjernika prema nebeskom Svetištu, ali prolazeći kroz pokvarene kanale ljudske naravi, postaje tako zaprljano da ako ne bude očišćeno krvlju, nikada ne može imati vrijednost pred Bogom. … Cjelokupni miris kâda koji se podiže iz zemaljskih svetišta mora biti pomiješan s kapljama Kristove krvi očišćenja. On pred Ocem podiže kadionicu svojih zasluga u kojoj nema nikakve mrlje zemaljske pokvarenosti. On stavlja u svoju kadionicu molitve, hvale i priznanja svojeg naroda kojima dodaje svoju neokaljanu pravednost. I onda, s mirisom zasluga Kristovih molitava, kâd dolazi pred Boga kao savršen i potpuno prihvatljiv. …
O, kada bi svi mogli uvidjeti da sve što je povezano s poslušnošću, hvalom i zahvaljivanjem mora biti stavljeno na razbuktalu vatru Kristove pravednosti. (6BC 1077,1078)

Leave a Comment