Jutarnji stih

Liječenje duhovne sljepoće

“Blizu je Jahve svima koji ga prizivlju, svima koji ga zazivaju iskreno.” (Psalam 145,18)

Među književnicima, farizejima i ljudima na vlasti Isus nije pronašao mješine za svoje “novo vino”. Bio je prinuđen okrenuti se od njih k poniznim ljudima čija srca nisu bila ispunjena zavišću, gramzljivošću i samopravednošću. Ponizni ribari poslušali su poziv božanskog Učitelja, dok su književnici i farizeji odbacili priliku da se obrate.

Učenici koje je Isus pozvao bili su neobrazovani i daleko od savršenstva karaktera u trenutku kad ih je Isus ujedinio sa sobom; no bili su spremni učiti od najvećeg Učitelja kojega je svijet ikad poznavao. Oni su bili uistinu obraćeni ljudi, i postali su novi mjehovi u koje je Isus mogao uliti novo vino svojega kraljevstva. Ali unatoč svom obraćenju Kristu, a zbog svog ograničenog zemaljskog razumijevanja — što je bilo ishod židovskog poučavanja — učenici nisu mogli u potpunosti razumjeti duhovnu narav istine koju im je On iznio. On se brinuo da im prenese upute potrebne da Njegovi sljedbenici imaju čisto i posvećeno srce, jer im samo svetost može pomoći da postanu sudionici Njegovog kraljevstva.

Božanski Sijač raspršio je zrnca dragocjenog sjemena koja ne možemo vidjeti sve dok ih vješti radnik, pod vodstvom Svetog Duha, ne prikupi i prikaže kao cjelovitu istinu, otkrivajući nam dubine božanske ljubavi. Za sva vremena Isus je kao autor istine preko proroka i naroda iz stupa oblaka i vatre iznosio Židovima istinu za istinom. Ali se istina koju je On iznio pomiješala s neistinom, i trebalo ju je izdvojiti iz zajedništva krivovjerja i zla. Bilo ju je potrebno ponovo staviti u okvir Evanđelja kako bi mogla zasjati starim sjajem i osvijetliti moralnu tamu svijeta. Kad god bi pronašao dragulj istine koji je bio zametnut ili uprljan neistinom, On bi ga iznova postavio i na njega utisnuo Jahvin pečat. Dokazao je kako je On Božja riječ i mudrost.

Uobičajena pitanja o vremenu i svijetu zaokupila su umove ljudi u Kristovo doba, baš kao što je to Sotona i zamislio. Grijeh je iz srca izbacio ljubav prema Bogu, i umjesto nje u srcu je bila ljubav prema svijetu, ljubav prema grešnom zadovoljavanju zlih strasti. Samo je Krist mogao riješiti zahtjeve između Neba i Zemlje. Čovjekova vizija postala je zamagljena jer pred očima nije imao duhovni i vječni svijet. Božja svetost otkrivena je u Osobi i djelu Isusa Krista, jer je Krist došao pokazati svijetu Oca. (Signs of the Times, 11. prosinca 1893.)


Komentiraj