Mali ostatak, veliki rezultati

25. 11. 2015.

“Čestit čovjek stječe blagoslov, a tko hrli za bogatstvom, ne ostaje bez kazne.” (Izreke 28,20)

Bio je to po svemu normalan dan za kolportažu pun izazova i “ne, hvala”. Na kraju sam došao do jedne kuće u kojoj sam prodao knjigu Healthy Foods (Zdrave namirnice), ali sam ostao bez sitnog novca, tako da sam obećao da ću se vratiti s ostatkom (od blizu 3 eura) prije 21 sat istog dana. Žena je nevoljno pristala vjerojatno ne očekujući od mene da ću se vratiti. Održao sam, međutim, obećanje i vratio se s ostatkom novca.
Tijekom nedjelje moj kolega i ja osjećali smo se pomalo obeshrabreni. Obitelj za obitelji je priznavala da imamo zadivljujući nakladnički program, ali su ipak govorili: “Ne, hvala.” Čim sam u jednom domu te iste nedjelje počeo svoje izlaganje, žena je rekla: “Ti si Jeremiah iz Kenije. Uđite! Ja sam Marit.”
Iznenađen, pitao sam se kako me poznaje jer se nisam sjećao da smo se upoznali. Njezin muž i djeca pozdravili su me dobrodošlicom. Razgovarali smo i smijali se, a ja sam se pitao kada će doći trenutak da im pokažem svoje knjige. Gubim li samo ovdje vrijeme?
Tada je žena rekla: “Moja sestra, Sylvi, ispričala mi je kako si joj vratio ostatak novca prošlog utorka. Pretpostavljala je da se zbog tako malog iznosa nema smisla vraćati. Ali ti si se ipak vratio, čime si dokazao da ti se može vjerovati. Ja već dugo znam tvoju norvešku nakladničku kuću kao dobrog izdavača i uvijek odvajam nešto novca svakog ljeta za studenta koji dolazi na moja vrata.” Kupili su od mene dvije knjige i obećali su da će ih kupiti još.
Nakon što sam napustio tu kuću, shvatio sam da je Sylvi potaknula sve svoje susjede i rođake da kupuju knjige od dva mladića s crvenim mopedima. Doslovno svaka obitelj u toj ulici pozdravljala me je dobrodošlicom i pozivala k sebi. Kad sam odlazio iz te ulice, prema meni je potrčao jedan gospodin. Zaustavio sam moped, spreman na sve. “Vi ste iz Kenije!” rekao je.
“Da, ja sam Kenijac.”
“Rekli su mi da ste vratili ostatak novca mojoj prijateljici. Hoću dva primjerka knjige Healthy Foods.”
Tijekom te večeri prodao sam knjiga u vrijednosti većoj od 6.200 norveških kruna (skoro 1.000 eura). Naš Bog koristi jednostavne, naizgled beznačajne pojedinosti da nas blagoslovi. Budimo vjerni u svim detaljima i nastavimo raditi za Njega.
Jeremiah Omwoyo Chiebana, Kenija (za vrijeme rada u Norveškoj)

Leave a Comment