Vijesti

Međunarodni dječji festival duhovne glazbe SlatinaFest

U organizaciji odjela za djecu i mladež Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj i Kršćanske adventističke crkve Slatina od 15. do 17. listopada 2011. godine održan je 12. Međunarodni dječji festival duhovne glazbe SlatinaFest.
Da je festival ove godine bio iznimno uspješan, svjedoče nam izjave mnoge djece: „Bilo je izvrsno. Jedva čekam sljedeću godinu…“ te izjava umjetničke direktorice festivala prof. Svetlane Relić: „Radost je vidjeti raspjevanu, nasmiješenu i razigranu djecu koja su i ove godine pokazala visoku umjetničku i glazbenu kvalitetu izvođenja kroz svoje glazbene i scenske nastupe.“

Na festivalu je izvedeno 19 pjesama, a nastupilo  je ukupno 86 izvođača podijeljenih u 12 različitih skupina – Anja Stanić i Jasmina Salonski, Ljubomir Salonski, Andrej Stanić, Simon Brešćanski, Aseneta Đurišević, Melinda Deduš, Irina Subašić, KID Rakovi, dječji zborovi iz crkve Zagreb 1, Zagreb 2, Križevaca, Virovitice, Negotina i Skopja.

U sklopu SlatinaFesta održan je i Dječji sabor na kojem su djeca slavila ljubav prema Bogu kroz zajedničko pjevanje, obilježavanje Godine Biblije, te uživala u glazbeno-scenskom prikazu „Idite po cijelom svijetu“ s anđelom Charliem i prijateljima.

Tijekom dana u vrijeme tonskih proba sudionika festivala, djeca i odrasli su imali priliku sudjelovati u kreativnim radionicama koje su za njih pripremili prof. Slobodan Radovanović (glazbena igraonica), mr. Zlatko Musija (radionica za odrasle o propovijedanju Evanđelja); prof. Alan Požgaj (izviđačke vještine), a članovi Foto-video kluba Slatina poučili su mališane umješnosti fotografiranja.

Nakon festivalskog dijela programa i večere, djeca su posebno uživala u druženju i igri koje su bile organizirane za njih od 19 do 21 sati.

SlatinaFest – kao jedinstveni duhovno-glazbeni doživljaj upotpunjen je upoznavanjem ljepota slatinskog kraja. Lijepo i sunčano vrijeme u nedjelju sudionici festivala iskoristili su za druženje, igre uz Orahovačko jezero te obilazak Ružica grada, nakon čega je posebno prijao topli obrok – ručak prirodi. Na ovaj način Međunarodni festival duhovne glazbe SlatinaFest, šireći ljubav prema Bogu i glazbi, pronosi i ljepote naše Slavonije izvan granica Republike Hrvatske.

Posebno obilježje festivala je ljubav prema bližnjima i humanitarna nota, kojom posjetitelji i sudionici svojim dragovoljnim prilozima pomažu liječenju teško oboljele djece i djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Ove godine prikupljeno je ukupno 10.000 kuna kao pomoć za troje djece iz dvije obitelji s ovog područja.

U svečanom dijelu festivala sudionici i posjetitelji pljeskom i cvijećem nagradili su medicinsku sestru Jasnu Vranešević iz Slatine koja već 35 godina svojim radom u zdravstvu pomaže djeci.

Zahvala posebno ide Gradu Slatini, Turističkoj zajednici Slatine, Gradskom društvu Crvenog križa, Foto-video klubu, Pučkom otvorenom učilištu, Advent mediji Pula, Kršćanskoj adventističkoj crkvi Slatina i Hrvatskoj konferenciji Kršćanske adventičke crkve u Repubici Hrvatskoj.

Svetlana Relić


Komentiraj