Jutarnji stih

Mi smo dužnici

“I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim!” (Matej 6,12)

Ovdje je zatražen veliki blagoslov, ali pod uvjetom. Mi smo sami postavili taj uvjet. Mi smo sami zatražili da se Božja milost prema nama mjeri u skladu s milošću koju smo spremni ukazati svojim bližnjima. Krist izjavljuje da će to biti prihvaćeno kao pravilo po kojem će Gospodin postupati prema nama: “Da, ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših.” (Matej 6,14.15) Neusporedivi uvjeti! Kako ih samo malo razumijemo ili poštujemo! Jedan od najuobičajenijih grijeha i grijeh kojem se priklanjamo s najrazornijim posljedicama, jest njegovanje nepomirljivog duha. Koliki među nama njeguju neprijateljstvo ili osvetu i onda dolaze i klanjaju se pred Gospodinom, tražeći da im bude oprošteno onako kako oni opraštaju drugima! Sigurna sam da uopće ne shvaćaju pravo značenje svoje molitve, jer se u protivnom ne bi usudili izreći je svojim usnama. Mi svakoga dana i svakoga trenutka ovisimo o Božjoj milosti oprosta; pa kako onda možemo njegovati ogorčenost ili zlu misao prema onima koji su grešnici kao i mi? (5T 170)
Činjenica da toliko mnogo dugujemo Kristu, nameće nam najsvetiju obvezu prema onima radi čijeg je spasenja umro. Prema njima trebamo pokazati istu sućut, isto nježno suosjećanje i istu nesebičnu ljubav koju je On pokazao prema nama. (Isto)
Tko nije spreman oprostiti, zatvara jedini dotok kroz koji i sâm može primiti milost od Boga. Ne smijemo ni pomisliti da imamo pravo uskratiti oprost onima koji su nas povrijedili zato što nam nisu priznali svoju krivnju. Bez sumnje, njihova je dužnost poniziti srca u pokajanju i priznanju, ali mi moramo pokazati sažaljiv duh prema onima koji su se ogriješili o nas, bez obzira na to jesu li nam priznali svoje pogreške. Koliko god da su nas bolno ranili, ne smijemo tugovati i sažalijevati sami sebe zbog uvreda koje su nam nanesene. Kao što očekujemo da Bog nama oprosti uvrede koje smo Mu nanijeli, i mi moramo oprostiti svima koji su nam učinili neko zlo. …
Kad dolazimo k Bogu, već na pragu nam se postavlja uvjet da, primajući Njegovu milost, moramo pristati pokazati Njegovo milosrđe prema drugima. (Isusov govor na Gori, str. 153—155)


Komentiraj