Vijesti

Mladi iz istočnog dijela Hrvatske u projektu “Zdrav duh u zdravom tijelu”

Vikend od 27. do 29. rujna 2019. godine bio je poseban za mlade u Osijeku, ali ne samo za njih, nego i za nekolicinu mladih iz istočnog i srednjeg dijela Hrvatske koji su im se pridružili. Dvadesetak sudionika okupilo se u prostorijama Kršćanske adventističke crkve u Osijeku kako bi razmišljalo o temi “How to be self-smart” (Kako biti mudar za samog sebe), kroz koju je mlade vodio gost iz Novog Sada dr. Miroslav Pujić. Ta je tema obuhvaćala niz zanimljivih predavanja na kojima su mladi mogli bolje upoznati sebe, a kroz testove emocionalne inteligencije, osobnosti, samodiscipline i slično vidjeti svoje slabe i jake strane, svoje potencijale, kako ih drugi vide — i na taj način raditi na sebi.

Sva su predavanja bila prožeta i duhovnim porukama koje su upućivale mlade na dublju spoznaju Boga i Njegovog prekrasnog karaktera. Ono što je bilo posebno ohrabrujuće jest to što je taj projekt uspio okupiti ne samo mlade koji dolaze u crkvu, već i one koji rjeđe dolaze, koji su se udaljili od crkve, pa čak i one koji su u tom povodu po prvi puta prekoračili prag naše crkve. Ono što je posebno zbližilo sve mlade sudionike tog vikenda bilo je što su imali cjelokupni boravak na jednom mjestu, u crkvenoj zgradi, te su proveli ugodne sate ne samo u učenju, već i u druženju, pjesmi, međusobnom upoznavanju, hrabrenju i zabavi.

Cijeli je vikend organiziran pod širim projektom “Zdrav duh u zdravom tijelu”, kojeg je pokrenula udruga Dar života pod vodstvom Blanke Gigić Karl, a u ostvarenju tog projekta pomogla je i Tanja Margarić, vođa mladih u Osijeku. Cilj ovog sveobuhvatnijeg projekta je promicanje zdrave prehrane, bavljenje sportom, promicanje duševnog i duhovnog zdravlja te socijalizacije kroz volontiranje. Vrijednost tog projekta prepoznala je i Županija, pa je na otvaranje tog vikenda u petak uvečer došao i predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije, gospodin Dragan Vulin, koji se okupljenima obratio u nekoliko riječi te pohvalio njihovu inicijativu.

Osim predavanja koja su se održavala u petak i subotu, mladi su u nedjelju imali priliku volontirati u obližnjem Parku prirode Kopački rit. Na ulazu samog parka mladi su obojili i očistili dječje igralište, a nakana je i da u skoroj budućnosti svojim likovnim izražavanjem obogate nekoliko zidova kod ulaza u park. Tu aktivnost će predvoditi Timon-Blaž Zečević . Ljiljana Karanović, zadužena za komunikacije, objavila je inicijativu volontiranja i preko lokalnog volonterskog centra, te se sudionicima vikenda pridružilo i pet osoba iz Osijeka. Projekt volontiranja popratila je Slavonska televizija, koja je načinila kratku reportažu o ovom malom ali vrijednom projektu. Nakon radne akcije svi sudionici uputili su se u kratku šetnju Kopačkim ritom, a zatim na vožnju brodom kroz koju su mogli bolje upoznati floru i faunu tog parka. Nakon toga su se svi zajedno uputili u prostorije crkve u Osijeku, gdje je sudionike dočekao ukusni grah “majstora” Davora Karla, u kojem su uživali i oni koji su se pridružili projektu volontiranja, a nikada nisu jeli grah bez mesa.

Vjerujem da je taj vikend imao veliku vrijednost ne samo zbog poučavanja mladih i njihovog uključivanja u društveno koristan rad, već i zbog toga da se mladi adventisti u istočnom dijelu Hrvatske ohrabre i vide da se, iako ih je malo, može nešto dobro organizirati s njima i za njih. Također vjerujem da je to odličan misijski iskorak u kojem se mogu dosegnuti mladi ljudi otvoreni za istinsku duhovnost i prave vrijednosti u životu. S nestrpljenjem očekujemo sljedeći projekt udruge Dar života, kao i Božje djelovanje kroz nju u Osijeku i okolnim mjestima.

Tünde Torma  

Podijeli