Jutarnji stih

Na dan Suda

“Tko je vjeran u najmanjoj stvari, vjeran je i u velikoj.” (Luka 16,10)

Život čine uspješnim takozvane male stvari. Mala djela ljubavi, samoodricanja, pomaganja iskreno izgovorenim riječima, obraćanje pozornosti na male grijehe — to je kršćanstvo. Zahvalno priznanje na svakodnevnim blagoslovima, mudro korištenje svakodnevnih prilika, marljivo njegovanje povjerenih darova — to je ono na što nas Gospodar poziva.

Tko vjerno izvršava male dužnosti, bit će pripravan odgovoriti na zahtjeve većih odgovornosti. Onaj tko je ljubazan i uljudan u svakodnevnom životu, velikodušan i strpljiv u svojoj obitelji, čiji je stalan cilj učiniti dom sretnim, bit će prvi koji će zanijekati sebe i žrtvovati se kad Gospodar uputi poziv.

Najduže putovanje je ono korak po korak. Slijed koraka dovodi nas do kraja puta. Najduži lanac sastavljen je od zasebnih karika. Ako je jedna od njih neispravna, lanac je bezvrijedan. Tako je i s karakterom. Dobro uravnotežen karakter oblikovan je ispravno izvedenim pojedinačnim postupcima. Jedna mana, koja je njegovana umjesto da bude pobijeđena, čini čovjeka nesavršenim i pred njim zatvara vrata Svetog grada. Onaj tko ide na Nebo mora imati karakter bez ijedne mrlje ili mane ili takvoga čega. Ništavnost koja onečišćuje ne može nikada ući tamo. Niti jedna nepravilnost neće biti vidljiva na otkupljenima.

Božje djelo je u cijelosti savršeno zato što je savršen svaki njegov dio, ma koliko bio malen. Bog odijeva malenu travku s jednakom pozornošću kao što stvara svijet.

Ono što je vrijedno raditi, treba učiniti dobro. Koje god vaše zanimanje bilo, obavljajte ga vjerno. Govorite istinu i u najmanjim stvarima. Svakog dana činite djela ljubavi i govorite riječi ohrabrenja. Prosipajte osmijeh duž vašeg životnog puta. Budete li ovako činili, Gospodin će vam dati svoje odobrenje i Krist će vam jednog dana reći: “Dobro, valjani i vjerni slugo!” (Matej 25,21)

Na dan suda će oni koji su bili vjerni u svakodnevnom životu, koji su brzo uvidjeli što im je zadaća i izvršili je ne razmišljajući pritom o pohvali ili dobiti, čuti riječi: “Dođite, blagoslovljeni Oca mog, i primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od postanka svijeta!” (Matej 25,34) Krist ih ne pohvaljuje zbog rječitih govora koje su održali, intelektualne moći koju su pokazali ili darežljivih donacija koje su dali. Oni će biti nagrađeni zbog malih stvari koje često previdimo. “Jer bijah gladan, i dadoste mi jesti.” kaže On. “Meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće.” (Matej 25,40) (Youth’s Instructor, 17. siječnja 1901.)


Komentiraj