Nagrada za upornost

10. 02. 2015.

“Znajući da kušanje vaše vjere stvara postojanost! Samo neka ta postojanost urodi savršenim djelom da budete savršeni i neporočni: bez ikakva nedostatka!” (Jakov 1,3.4)

Čim sam počeo raditi kao literarni evanđelist, susreo sam se s mnogim izazovima. Nakon tri mjeseca rada odustao sam i vratio se poljoprivredi. Posadio sam grah i dobio obilnu žetvu, ali su sljedeći put došle jake kiše i sve odnijele. Počeo sam preispitivati svoju službu na području literature i zapitao se zašto sam zapravo napustio Božji posao. Konačno sam uzeo torbu i vratio se u sjedište naše knjižare. Pitali su me: “Jesi li se vratio na posao?” Odgovorio sam: “Da, ali sada namjeravam i ostati.” Ponovno sam počeo raditi, bez obzira na mnoge izazove koji su me i sada pratili.

Jednoga dana otišao sam u dom bogatog čovjeka. Predstavio sam se, a on je želio pogledati naše knjige. Međutim, nakon što sam mu ih pokazao i opisao, rekao je: “Žao mi je, ali mi nemamo nikakva sredstva predviđena za knjige.” Molio sam se za tog čovjeka i nakon tri tjedna vratio se opet u taj isti dom. Čovjek me pitao jesam li normalan, a ja sam mu odgovorio da je moj posao da posjećujem ljude i upućujem im ohrabrujuće poruke. Odbio me je i drugi put. Nakon nekoliko tjedana stalne molitve, odlučio sam se vratiti i u treći posjet. Čovjek je otišao do jedne police i vratio se s knjigom pod naslovom How to Get Rich (Kako se obogatiti). Rekao mi je da bi kupio kad bih imao neku knjigu sličnu toj. Opet sam otišao iz te kuće a da nisam prodao nijednu knjigu.

Nešto kasnije saznao sam da je njegova supruga, dok je posluživala kupce u svojoj trgovini, pala i ozlijedila kralježnicu. Dobivala je terapiju protiv bolova u obližnjoj bolnici, ali je uskoro trebala biti prebačena u veliku bolnicu u Nairobiju. Otišao sam k ovom bračnom paru i pomolio se s njima. Ženi sam dao knjigu o zdravom tijelu i rekao joj da pročita odlomak o bolovima u leđima i da će mi njezin suprug kasnije vratiti knjigu. Ali ju je ona željela kupiti! Muž je na kraju učinio onako kako je ona željela. Knjiga koju joj je muž kupio toliko joj je pomogla da nije morala ići u bolnicu. Čovjek je onda kupio sve naše knjige i rekao mi da kad god iziđe neka nova knjiga, on želi biti prvi koji će je imati. Sada je u njihovoj kući cijela zbirka naših knjiga i oni ih rado čitaju. Moja je molitva da ih knjige koje budu čitali približe Bogu.

Naučio sam da Bog želi da budemo uporni. Čak i kada situacija možda izgleda beznadno, poslušajmo Njegov glas i obavimo posao koji On ima za nas.

Evans Nyandigisi, Kenija

Leave a Comment