Najavljeni potpis Ugovora između Crne Gore i Vatikana bio bi nezakonit

24. 06. 2011.

UgovorPredstojeći ugovor Crne Gore s Vatikanom bi bio nezakonit zbog narušavanja ustavne i zakonske ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica, ocijenio je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velimir Džomić.

Premijer Igor Lukšić trebao bi s predstavnicima Vatikana potpisati ugovor između dvije države, kojim će se regulirati položaj i pravni status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori. Lukšić se prema planu trebao danas (petak 24. Lipnja) u Vatikanu sresti s papom Benediktom XVI.

Džomić je Pobjedi kazao da Mitropolija nije protiv ugovornog rješavanja odnosa ali se, kako je naveo, taj proces mora rješiti na ravnopravan način i u istom obimu prava “a ne, samo sa jednom crkvom”. Upitan da prokomentira namjeru Vlade da potpiše slične ugovore i s ostalim vjerskim zajednicama Džomić je kazao da mu je ta najava nepoznata. “Nama to nije poznato. Ukoliko se to dogodi neće se govoriti o sličnim već istovjetnim ugovorima jer bi različit obim prava u njima narušavao načelo ravnopravnosti vjerskih zajednica”, rekao je Džomić.

“Ako se usporedi tekst konkordata s važećim pravnim normama ne može se a ne dođi do istog zaključka” Važeći crnogorski zakoni, prema njegovim riječima, takve ugovore ne dopuštaju ni s jednom crkvom ili vjerskom zajednicom. Jedini pravi put, bilo bi donošenje novog zakona o crkvama i vjerskim zajednicama. “Prvo se donese novi zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica i u njemu predvidi takva mogićnost, a potom se pristupi razgovorima i potpisivanju istovjetnih ugovora”, pojasnio je on.

Džomić smatra da se u slučaju konkordata postupa suprotno, “a kuća se ne gradi od krova”.

Lukšić bi, prema njegovim riječima, trebao još jednom sagledati tekst ugovora u odnosu na pravni sistem Crne Gore.

“Ako se usporedi tekst konkordata s važećim pravnim normama ne može se ne dođi do istog zaključka”, rekao je Džomić, dodajući da takav međunarodni ugovor mora biti ratificiran u crnogorskoj Skupštitni.

vijesti.me

Leave a Comment