Jutarnji stih

Najmlađi kolporter

“Joašu je bilo sedam godina kad se zakraljio, kraljevao je četrdeset godina. … Joaš je činio što je pravo u Jahvinim očima.” (2. Ljetopisa 24,1.2)

Ana Hassiel Mamani López rođena je u Cochabambi u Boliviji. Kad je imala tri godine, svidjela joj se Biblija koja se zove Wonderful World of the Bible (Zadivljujući svijet Biblije). Iako nije znala čitati, zamolila me je da joj kupim tu Bibliju. Nosila ju je po cijele dane i tražila od mame da joj priča događaje iz nje, i kako je slušala, mala Ana je sve više voljela tu svoju Bibliju i svuda ju je nosila sa sobom.
Jednoga dana Ana je bila pozvana na proslavu prijateljičinog rođendana, i kao obično, sa sobom je ponijela svoju Bibliju. Tijekom proslave Ana je pokazala svoju Bibliju slavljenici Aniti kojoj se knjiga toliko svidjela da je zamolila majku da joj kupi istu takvu. Njezina mama je to učinila i Anita je tu knjigu ponijela u školu.
Njezinim prijateljima u razredu Biblija se svidjela i oni su zatražili od svojeg učitelja da nabavi takvu Bibliju za njih. Oni su mu toliko dosađivali da je učitelj pozvao sve roditelje i predložio da se ova Biblija koristi na satovima vjeronauka. Roditelji su se složili i učitelj je naručio dvadeset Biblija za svoje učenike. Tjedan dana poslije Anita i njezina majka su otišle u školu i odnijele Biblije zajedno s časopisom My Best Friend (Moj najbolji prijatelj) i misionskim knjigama.
Ana sada ima šest godina. Ona zna čitati i pisati. Prijepodne i za vrijeme školskih praznika sa svojom majkom odlazi kolportirati. Njezina je želja da jednog dana bude literarna evanđelistica jer iz prve ruke razumije poruku Ellen G. White da je “kolporterski rad, ako se pravilno obavlja, misionarski posao najvišeg reda i dobar je i uspješan način za iznošenje ljudima važnih istina za ovo vrijeme” (The Colporteur Evangelist, str. 5).
Ne postoji neko “određeno” životno doba, rasa, veličina ili čak kultura za kolportažu. Svatko može raditi ovaj posao, a postoje i mnogi načini iznošenja poruke koja se nalazi u knjigama. Ellen G. White je također napisala: “Mladi ljudi mogu dobiti najbolje obrazovanje radom u kolportaži od kuće do kuće. U ovom poslu pronaći će mogućnosti da progovore riječi života.” (The Colporteur Evangelist, str. 32)
Gualberto Mamani, Bolivija


Komentiraj