Napetost u sobi

25. 08. 2022.

“Isus, svjestan da mu je Otac sve predao u ruke, da je od Boga došao i da se k Bogu vraća, ustane od večere, skine ogrtač, uzme ubrus i njime se opaše. Zatim ulije vode u posudu za pranje te počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim bijaše opasan.” (Ivan 13,3-5)

Napetost je ispunila prostoriju.

Učenici su, kaže Luka, raspravljali na putu na pashalnu večeru o tome tko je od njih najveći (Luka 22,24). Prema tome, do trenutka kada su ušli u sobu, već su bili uzrujani. Dok su sjedali, vladalo je gurkanje i tiskanje. Juda i Ivan uspjeli su izvojevati pobjedu nad podjednako nasrtljivim Petrom tako što je Juda zauzeo mjesto Isusu s lijeve, a Ivan s desne strane. Svi su željeli najvažnije položaje.

Napetost se nije smanjila ni nakon što su zauzeli svoja mjesta. Uostalom, nešto je nedostajalo. To nije bio vrč za vodu ili posuda za pranje. Oni su bili na svojem mjestu. Ali nije bilo nijednog sluge da im opere noge. Prolazeći prljavim stazama i putovima u ono vrijeme, stopala putnika bila bi po dolasku prašnjava u vrijeme suše i blatnjava u vrijeme kiša. Životinjski izmet prljao je svaku cestu i stazu. Zato je u blagdanskim prigodama sluga prao noge prisutnima.

Međutim, nije bilo sluge. Pogledavši oko stola, učenici su donijeli odluku da neće preuzeti tu ponižavajuću ulogu. Mogla se osjetiti napetost u zraku dok su gledali kako da ne učine nijedan pokret kojim bi privukli pozornost drugih. Isus, potpuno svjestan trenutka, samo je čekao i promatrao da vidi što će oni učiniti.

U tom ozračju punom naboja On je konačno ustao, opasao se ubrusom, ulio vodu u posudu za pranje i počeo prati noge učenicima.

Kakav čin! “Isus, svjestan da mu je Otac sve predao u ruke” i da će ubrzo sjediti Njemu zdesna, ipak preuzima ulogu sluge.

Žalostan zbog stava svojih sljedbenika, Isus im upućuje pouku koja im je najviše potrebna. Cijeli svoj život posvetio je nesebičnoj službi. Sada je imao posljednju priliku da pokaže to načelo na način koji neće zaboraviti.

Gospodine, i u mojem srcu vlada napetost. Borim se između Isusovog načela i načela učenika. Pomozi mi.

Leave a Comment