Jutarnji stih

Neprolazna ljepota

“Neka vaša ljepota ne bude vanjska, ona koja se sastoji od spletene kose, zlatnoga nakita ili raskošne odjeće. Neka vaša ljepota bude ljepota vašeg unutrašnjeg bića i vašega srca, trajna ljepota blagoga i mirnoga duha, vrijedna u Božjim očima.” (1. Petrova 3,3.4; Novi zavjet, suvremeni prijevod, Zagreb 2006.)

Čista Isusova religija od svojih sljedbenika traži jednostavnost prirodne ljepote, uglađenost prirodnog oplemenjivanja i uzvišene čistoće, a ne ono što je umjetno i lažno.

Biblijska religija ne sadrži u sebi ništa što bi moglo povrijediti najplemenitije ljudske osjećaje. U svim svojim propisima i pravilima ona je čista kao Božji karakter i uzvišena kao Njegovo prijestolje.

Spasitelj svijeta nas upozorava da se čuvamo ponosa života, ali ne i životne ljupkosti i prirodne ljepote. On je ukazao na privlačnu ljepotu poljskog cvijeća i na ljiljane koji u svojoj besprijekornoj ljepoti miruju pored jezera.

Sklonošću da se odijevate u skladu sa zahtjevima mode, da nosite čipku, zlato i umjetne ukrase, nećete svoju vjeru ili istinu koju ispovijedate preporučiti drugima. Jednostavno, uredno i neupadljivo odijevanje najbolja je preporuka za moje mlade sestre. Jednostavnost u odijevanju i ponašanju predstavljaju najbolji način da svojom svjetlošću obasjavate i druge. Tako ćete moći svima oko sebe pokazati da, u usporedbi s onim što je vječno, imate pravi odnos prema stvarima u ovom životu.

Sad vam se pruža zlatna prigoda za izgradnju čistog i svetog karaktera za Nebo. Ne smijete si dopustiti da te dragocjene trenutke posvetite uljepšavanju svoje vanjštine, zanemarujući pritom unutarnje ukrašavanje.

Bog, koji je stvorio lijepim sve na čemu se pogled može zaustaviti, ljubitelj je ljepote. On nam otkriva koliko cijeni istinsku ljepotu. Ukras krotkog i poniznog duha ima u Njegovim očima veliku cijenu. Zar se ne bismo trebali najusrdnije truditi i boriti za ono što Bog smatra dragocjenijim od skupih haljina, bisera i zlata? Unutrašnji ukrasi, ljepota krotkosti i duhovna usklađenost s nebeskim anđelima nikada neće umanjiti istinsko dostojanstvo karaktera niti će nas učiniti manje lijepima u ovom svijetu.

Čista i besprijekorna religija oplemenjuje onoga tko je posjeduje. Obilježje pravog kršćanina je uvijek vedrina, sveto i srdačno povjerenje u Boga i pokoravanje Promisli, što tako osvježavajuće djeluje na dušu. Kršćanin pokazuje Božju ljubav i dobrotu u onom izobilju u kojem ih prima. Trebamo razmišljati o ljepotama u prirodi. Proučavanjem prirodnih ljepota koje nas okružuju naše misli se uzdižu Autoru svega što je lijepo. Sva ta divna Božja djela govore našim osjetilima veličajući Njegovu moć i uzdižući Njegovu premudrost. Sve stvoreno ima svoju draž koja privlači pozornost Božjeg djeteta navodeći ga da te dragocjene dokaze Božje ljubavi cijeni iznad svakog djela ljudskog umijeća. (Testimonies for the Church, sv. 3, str. 375—377).


Komentiraj